Közélet

Gyász: meghalt az első kárpátaljai nő a háborúban

Meghalt az első női, kárpátaljai magyar származású katona az ukrán–orosz háborúban. Hegedűs Alla Vaszilivna egy közeli barátja emlékezett meg a hősi halottról, aki férfiakat megszégyenítő bátorsággal vállalt magára minden feladatot.

Kárpátalja ismét gyászol. Az ukrán–orosz háborúban egyre több magyar vagy magyar származású katona áldozza életét Ukrajna szabadságáért, és egyelőre a legnagyobb tudással felvértezett elemzők sem képesek megjósolni, hogy a borzalmak mikor érnek véget – írja a Ripost.

Mourning, gyász, fekete, zászló, lobogó,
Fotó: Shutterstock

A lap szerint nem csak a férfiak, a nők képviselői között is van, aki önként hajlandó fegyvert fogni a szabadságért. 

Ilyen volt Hegedűs Alla Vaszilivna is, aki május 16-án vesztette életét. A magyar származású, 40 éves nő a kárpátaljai 128. különálló hegyi rohamdandár katonájaként vállalta a veszélyt.

Alla egyik gyermekkori barátja mesélt a hősi halott nőről, akiről azt mondta, mindenki számára példakép lehet. Alla édesapja évekkel ezelőtt elhunyt, így a nő édesanyja magára maradt. Sosem volt képes feldolgozni férje elvesztését, a lánya tragédiájának híre pedig valósággal sokkolta. Ráadásul nem mindenki értett egyet azzal, hogy Alla bevonult a seregbe, de ő sokkal határozottabb személyiség volt annál, hogy hagyja magát lebeszélni.

Allát csütörtökön katonai tiszteletadás mellett helyezték örök nyugalomra. Édesanyjának rajta kívül már csak egy fia, Pál maradt.

 

katonaság orosz-ukrán háború Kárpátalja
Kapcsolódó cikkek