Greg Gianforte, Montana republikánus kormányzója szerdán aláírta azt a törvényt, amely megtiltja a kínai tulajdonú TikTok működését az állam teljes területén, megvédve ezzel a lakosságot az állítólagos külföldi hírszerzés és adatlopás ellen – írta a Reuters.

TikTok - U.S. flag ANKARA, TURKIYE - APRIL 20 : In this photo illustration, logo of Tiktok is displayed on mobile phone screen in front of flag of United States, in Ankara, Turkiye on April 20, 2023. (Photo by Muhammed Selim Korkutata/Anadolu Agency via Getty Images)
A TikTok betiltásáról évek óta folynak a viták az Egyesült Államokban.
Fotó: Getty Images

A törvénnyel Montana megtiltja a Google és az Apple számára, hogy az áruházaikban kínálják az alkalmazást, és elsősorban a forgalmazását gátolná meg, míg a TikTokot használó magánszemélyere semmilyen büntetést nem szabna ki. A tilalom 2024. január 1-jén lépne életbe, azonban addig szinte biztos, hogy jogi támadások is érik a döntése miatt.

Az új törvény alkotmányellenes, és sérti a montanaiak jogait, mi pedig azért fogunk harcolni, hogy megvédjük a felhasználóink jogait az államon belül és kívül is

– olvasható a ByteDance, a TikTok tulajdonosának a közleményében.

Az alkalmazás, amelynek több mint 150 millió amerikai felhasználója van, hónapok óta küzd a törvényhozókkal a betiltás ellen. Azzal vádolják, hogy a kínai kormánynak túl nagy befolyása van a platform felett, kiskorúakat céloznak meg vele, és befolyásolják, hogy milyen tartalmakat látnak rajta az emberek. Emellett nemzetbiztonsági fenyegetés a TikTok azzal, hogy a felhasználók érzékeny adatait tárolja, s ezekre Washington szerint Peking közvetlen rálátással rendelkezik. 

A TikTok kifejezetten népszerű a fiatalok körében – a Pew Research Center szerint a 13 és 17 év közötti amerikai tinédzserek 67 százaléka használja az alkalmazást, miközben az összes tizenéves 16 százaléka azt állítja, hogy szinte folyamatosan a platformon lóg. Ennek ellenére a ByteDance továbbra is azt állítja, hogy a felhasználóinak „túlnyomó többsége” 18 év feletti.

A TikTok vezérigazgatója, Shou Zi Chew márciusban kongresszusi vizsgálóbizottság elé állt, hogy megpróbálja megvédeni a platformot a vádak ellen. S bár az üzletember nem tudta meggyőzni az amerikai honatyákat, a szövetségi tilalom azóta nem haladt előre.

Miért lett a TikTok az első számú közellenség?

Olyan, mint a többi közösségi média, de a nyugati kormányok mégis csak ezt akarják betiltani. A TikTok a kínai gyökerei miatt most a törvényhozók célkeresztjébe került.

A törvény hatálybalépése után Montanában, amelynek lakossága alig több mint egymillió fő, a TikTok minden egyes jogsértésért súlyos bírságra számíthat, amely a törvényhozók szerint napi tízezer dollár lehet.

A Google és az Apple, amelyek alkalmazásboltjaiból a videóplatform jelenleg is letölthető, hasonló büntetésekre számíthatnak minden egyes nap, amíg a kínálatukban szerepel a TikTok. Az Amerikai Polgárjogi Unió (ACLU) szintén alkotmányellenesnek nevezte a törvényt, és kijelentette, hogy a hatálybalépése előtt jogilag fognak fellépni ellene.

A tilalommal Gianforte kormányzó és a montanai törvényhozás a Kína-ellenes érzelmek nevében lábbal tiporja el több százezer montanai szólásszabadságát

– mondta Keegan Medrano, a montanai ACLU politikai igazgatója.

A TikTok egy Project Texas nevű kezdeményezésen dolgozik, amelynek célja, hogy egy önálló szervezetet hozzon létre az amerikai felhasználói adatok tárolására az Egyesült Államokban, az amerikai Oracle technológiai vállalat által üzemeltetett szervereken. Ennek azonban a Kínai Kommunista Párt sem örül, amely bejelentette, hogy elkaszálja a vállalatot, ha a TikTokot átadják az amerikaiaknak.