A TikTok anyavállalata, a ByteDance bemutatta az új alkalmazását, a Lemon8 nevű médiaplatformot. Annak hirtelen jött népszerűsége miatt azonban sokan megkérdőjelezik, hogy a hype valódi-e, vagy csak egy újabb agresszív marketingfogás, amivel a nyugati piacokat próbálja leuralni – írta az AP News.

ByteDance, The Owner Of TikTok In Beijing
Fotó: Emmanuel Wong / Getty Images

A Lemon8 egy fotó- és videómegosztó platform, amely sok szempontból egy már létező kínai alkalmazás, a Xiaohongshu finoman átalakított klónja, amelyen a TikTokhoz hasonló tartalmakat is meg lehet osztani. Az app az Instagram és a Pinterest furcsa keveréke, kifejezetten egy nyugati közönség számára tervezve.

Az indítása óta a Lemon8 hihetetlen sebességgel terjed, pár hónap alatt 5 millió aktív havi felhasználót ért el.

Az alkalmazás ezt a gyors növekedést azzal érte el, hogy az indítása óta influenszereket bérel fel, hogy népszerűsítsék a platformot más közösségi médiákon, de a gyanú szerint a valódi felhasználói száma sokkal alacsonyabb, mint amit bejelentettek.

Emellett az appal kapcsolatos legtöbb információ is homályos: bár papíron egy szingapúri cég, a Heliophilia tulajdonában van, ez a vállalat a ByteDance helyi központját tünteti fel székhelyként, az alkalmazást pedig Alex Zhu, a ByteDance termék- és stratégiai alelnöke, a TikTok korábbi vezérigazgatója felügyeli.

Ezzel valószínűleg megpróbálják megakadályozni, hogy a TikTokhoz hasonlóan a Lemon8 ellen is vizsgálatot indítsanak a nyugati kormányok.

Miért lett a TikTok az első számú közellenség?

Olyan, mint a többi közösségi média, de a nyugati kormányok mégis csak ezt akarják betiltani. A TikTok a kínai gyökerei miatt most a törvényhozók célkeresztjébe került.

Múlt hónapban a ByteDance egy másik hivatalos alkalmazásáról, a CapCut videószerkesztőről is kiderült, hogy a felhasználók adatait gyűjti össze, és a kínai kormánynak ugyanakkora hozzáférése lehet ennél az appnál, mint a TikTok esetében.

A kínai médiaplatform ellen jelenleg is vizsgálat folyik az Egyesült Államokban, míg több ország egyszerűen betiltotta az alkalmazást, ugyanis a ByteDance kínai gyökerei miatt súlyos nemzetbiztonsági és adatvédelmi kérdések merülnek fel. 

A Lemon8-et ezért valószínű, hogy minél távolabb próbálják tartani a botrányoktól, hogy legalább az egyik appjukat ne gyanúsítsák meg kémkedéssel.

A Lemon8 célja egyébként valószínűleg az, hogy az Instagram és a Pinterest szolgáltatásainak beépítésével a két alkalmazásnak egyszerre a vetélytársává váljon. Az Instagram folyamatosan felhasználókat veszít, míg a Pinterest kisebb, de stabil bázisát könnyen el lehet csábítani egy másik platformra.