Közélet

Kreml: sikertelen ukrán támadás ért egy gázvezetékeket őrző hajót

Pilóta nélküli motorcsónakokkal akart Ukrajna támadni.

Ukrajna sikertelenül kísérelte meg pilóta nélküli motorcsónakokkal támadni a fekete-tengeri gázvezetékeket őrző Ivan Hursz hajót – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint az incidens közép-európai idő szerint hajnali fél ötkor történt a Boszporusz-szorostól 140 kilométerre északkeletre. 

„Az ukrán fegyveres erők három, vezető nélküli motorcsónakkal sikertelenül próbálták megtámadni a Fekete-tengeri Flotta Ivan Hursz nevű hajóját,

amely a Török Áramlat és a Kék Áramlat gázvezeték működésének biztonságát szavatoló feladatokat lát el a Török Köztársaság kizárólagos gazdasági övezetében” – olvasható az orosz közleményben.  

Russia claims Ukraine attacked ship ensuring safety of TurkStream, Blue Stream pipelines
Fotó: Getty Images

A tájékoztatás szerint a hajó a fedélzeti fegyvereivel az összes tengeri drónt megsemmisítette. A közlemény rámutatott, hogy az Északi Áramlat I. és II. gázvezeték elleni tavaly szeptemberi terrortámadás után az orosz haditengerészet megerősítette az ilyen létesítmények védelmét. 

Russia claims Ukraine attacked ship ensuring safety of TurkStream, Blue Stream pipelines
Fotó: Getty Images

Az Ivan Hursz egy közepes nagyságú felderítőhajó, amelyet kommunikációs és flottairányítási feladatok ellátására, rádiós felderítésre, valamint elektronikus hadviselésre terveztek. Vízkiszorítása körülbelül négyezer tonna, a hossza mintegy száz méter. Hatósugara meghaladja a nyolcezer tengeri mérföldet. A Fekete-tengeri Flottában 2018-ban állították hadrendbe. 

 

Kreml Északi Áramlat gázvezeték
Kapcsolódó cikkek