Közélet

Lengyel követelés: Zelenszkij kérjen bocsánatot

A varsói külügyminisztérium szóvivője szerint Volodimir Zelenszkijnek bocsánatot kellene kérnie a volhíniai mészárlás közeledő 80. évfordulója alkalmából, az ukránok viszont kikérik maguknak, hogy a háború alatt utasítgassák őket.

Problémakeltés helyett Kijev támogatására kell összpontosítani a lengyel–ukrán kapcsolatokban – jelentette ki Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes vasárnap, kommentálva a tárca szóvivője és a varsói ukrán nagykövet között előző nap lezajlott, a két ország történelmi viszonyát érintő szóváltást.

Ukraine President Volodymyr Zelensky meets with Poland PM Mateusz Morawiecki
Ukrainian President Volodymyr Zelensky meets with Polish PM Mateusz Morawiecki in Warsaw, Poland on 05 April, 2023. Ukrainian President Volodymyr Zelensky is visiting Poland on Wednesday to meet with his Polish counterpart Andrzej Duda and make a public appearance meeting with Ukrainian and Polish citizens in Warsaw. (Photo by JAAP ARRIENS / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A lengyel külügyminisztérium szóvivője szerint Zelenszkijnek bocsánatot kellene kérnie.
Fotó: AFP

Az MTI tudósítása alapján Wawrzyk a wpolityce.pl lengyel konzervatív hírportálnak nyilatkozott a témáról. A kétoldalú kapcsolatokban nem kell most mindenáron problémákat keresni (...), fókuszáljunk inkább Ukrajna támogatására – fogalmazott Wawrzyk, hozzátéve: az ilyen problémakeltés most senkinek sem kedvez, kivéve Oroszországot.

Szombaton Lukasz Jasina, a varsói külügyminisztérium szóvivője az onet.pl német tulajdonú lengyelországi hírportálnak adott interjúban a lengyel–ukrán történelmi kapcsolatok egyik nehéz fejezetéről, a Lengyelország által népirtásnak minősített 1943-as volhíniai mészárlás közeledő 80. évfordulójáról nyilatkozott. A szóvivő leszögezte: az ukrán fél eddig nem kért bocsánatot a tragédiáért.

Ez még mindig nem a legfontosabb dolog az ukránok számára, még mindig túl kevéssé értik

– jelentette ki Jasina. Hozzáfűzve: bízik benne, hogy a vérengzés 80. évfordulója változást hoz e tekintetben. A szóvivő úgy ítélte meg:

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek bocsánatot kellene kérnie az évforduló alkalmából.

Jasina szavaira szombaton Vaszil Zvarics, Ukrajna varsói nagykövete reagált a Twitteren. Elfogadhatatlannak és szerencsétlennek nevezte azt, hogy az ukrán elnöknek, illetve Ukrajnának akármilyen módon próbálják meg előírni, mit tegyen a közös jövő érdekében. Zvarics kiegyensúlyozott nyilatkozatokra szólított fel, különösen az emberirtó orosz agresszió nehéz valósága közepette.

Vasárnap reggel azonban a nagykövet törölte a bejegyzést, egy újban pedig megírta: szombaton közvetlenül arra reagált, hogy Jasina egyenes utasítást adott, mint tegyen (Zelenszkij) elnök. „A kommunikáció ilyen módját helytelennek tartjuk” – fűzte hozzá Zvarics. Hangsúlyozta: „Készen állunk a párbeszédre, a történelmi ügyeket érintő együttműködésre, értjük ennek jelenőségét, tiszteljük az áldozatok emlékezetét. Együtt erősebbek vagyunk.”

Nyolcvan éve, 1943. július 11-én a mai nyugat-ukrajnai Volhínia, lengyelül Voliny területén fekvő mintegy 150 községben az egykori Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) és az Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN) mintegy 8 ezer lengyelt gyilkolt meg, ezzel tetőzött az ugyanazon év elején elindított, a térségben élő lengyelek ellen irányuló erőszakhullám, amely Volhíniában és az egykori Kelet-Galíciában mintegy 100 ezer áldozatot követelt.

Varsó népirtásnak minősíti a történteket, az ukrán történészek viszont a második világháborús lengyel–ukrán fegyveres konfliktus következményének tekintik azt, és közös, arányos felelősségről beszélnek.

 

 

orosz-ukrán háború Volodimir Zelenszkij Lengyelország mészárlás évforduló
Kapcsolódó cikkek