BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mentőszolgálat: a betegek állapotának súlyossága az egyetlen, ami dönt az ellátás sorrendjében

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője közleményben cáfolta azokat a híreket, miszerint a társadalmi helyzet vagy ismertség alapján szelektálnának a betegek között. Győrfi Pál kijelentette, hogy a mentés során mindenki egyenlő. Hozzátette, valóban létezik az emlegetett VIP-kód a mentéseknél, de ez a mentés utáni adminisztrációnál vezetik fel, és a jelentése, hogy az adott betegnek volt-e egészségügyi VIP-kártyája.

Az életmentésben mindenki egyenlő – szögezte le az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek hétfőn eljuttatott közleményben.

20220921 Budapest 
OMSZ  Országos Mentőszolgálat 
mentő  mentőautó

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG 
20220921 Budapest OMSZ  Országos Mentőszolgálat mentő  mentőautóFotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Győrfi Pál azt írta, az elmúlt napokban fokozott figyelem irányult az Országos Mentőszolgálat működésére, egy országosan ismert művész súlyos rosszullétével összefüggő mentésirányítási hiba kapcsán felmerült a betegek ellátási sorrendjének kérdése is. 

A szóvivő korábban a sajtóban nyilatkozva jelezte, hogy vizsgálat indult a Gálvölgyi János színművész rosszulléte utáni riasztás fogadása ügyében.

Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy ahogy egy balesetnél sem a sérültek társadalmi helyzete vagy ismertsége, hanem az állapotuk súlyossága határozza meg az ellátás sorrendjét, úgy a segélyhívások fogadása utáni intézkedéseknél is kizárólag a beteg állapota, az ellátás sürgőssége alapján riasztjuk a mentőegységeket

– fogalmazott Győrfi Pál.

Kitért arra is, hogy a mentési dokumentációban szereplő VIP-adat kizárólag a feladat elvégzése után szükséges dokumentációs, jelentési kötelezettséget szolgálja, hiszen az Országos Mentőszolgálat mint közfeladatot ellátó egészségügyi intézmény a munkájáról, a feladatellátásáról meghatározott szempontok alapján rendszeres és eseti jelentéseket tesz az illetékes szervek felé.

Amennyiben a betegellátást követő adminisztráció során a beteg jelzi, hogy a kormányzati igazgatásról szól 2018. évi törvényben meghatározott közszolgálati alapnyilvántartás részét képező egészségügyi VIP-kártyája van, azt az adatlapon jelöljük, a jelentésben szerepeltetjük

– írta közleményében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.