Közélet

Nem engedik külföldi egyetemekre az ukrán diákokat a háború miatt

A külföldi tanintézménybe felvételt nyert diákok változatlanul felmentést élveznek a mozgósítás alól, viszont az ukrajnai hallgatókhoz hasonlóan továbbra sem hagyhatják el az országot – írja a Pmg kárpátaljai hírportál. A korlátozás óriási felháborodást váltott ki a tanulók körében.

A külföldi felsőoktatási intézménybe felvett hadköteles korú hallgatók nem szerepelnek azon kategóriák között, akik elhagyhatják Ukrajnát, írja a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Military,Boots
Ukrajna, ukrán, behívó, sorozás, toborzás, háború
Fotó: Shutterstock

A lap emlékeztet arra, hogy tavaly márciusban Ukrajna katonai vezetése úgy döntött, hogy lehetőséget biztosít a visszatérésre azoknak a diákoknak, akik február 24-ét megelőzően külföldön tanultak, viszont a háború kitörésekor Ukrajnában tartózkodtak.

A határőrség határozata alapján az első időszakban kiengedték az országból ezeket a diákokat. Ám miután több visszaélésre derült fény – fiktív tanulmányi jogviszonyt igazoló papírokkal próbáltak kiutazni a hadköteles korú férfiak az országból –, tavaly szeptemberben megtiltották a külföldi hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok kiutazását.

A korlátozások bevezetése hatalmas felháborodást keltett a tanulók körében, ezért a korlátozások megszüntetését szorgalmazó elektronikus petíciót is benyújtottak Ukrajna elnökének, amely elérte a 25 ezer aláírót, így Volodimir Zelenszkijnek foglalkoznia kellett a kérdéssel. De változást nem hozott.

A parlament legutóbb augusztus 18-ig hosszabbította meg a hadiállapotot és az általános mozgósítást. Így várhatóan leghamarabb eddig az időpontig marad a jelenleg érvényben lévő korlátozások.

 

orosz-ukrán háború mozgósítás diákok egyetemek
Kapcsolódó cikkek