Közélet

Német külügy: Kína kulcsfontosságú szerepet játszhat a háború lezárásában

Peking továbbra is az azonnali fegyvernyugvást igyekszik elérni – jelentette ki a kínai külügyminiszter német kollégájával való találkozóján.

Kína döntő szerepet tölthet be Oroszország Ukrajna elleni háborújának lezárásában, ha elhatározza magát a béketeremtésre – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden Berlinben kínai kollégájával folytatott megbeszélése után.

Baerbock meets Chinese foreign minister
Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden Berlinben tárgyalt a kínai külügyminiszterrel, Csin Kanggal.
 Fotó: AFP

Kína az ENSZ Biztonsági Tanács állandó tagjaként meghatározó mértékben hozzájárulhatna ahhoz, hogy a háború Ukrajna területi épségének helyreállításával és az orosz csapatok kivonásával véget érjen

– emelte ki a német diplomácia vezetője Csin Kanggal tartott tájékoztatóján. Hangsúlyozta, hogy a háború befejezéséhez a támadó fél, Oroszország részéről szükségesek lépések, méghozzá a támadások leállítása és a csapatok kivonása. 

Ha nem Oroszország, hanem Ukrajna lépne, vagyis felhagyna a védekezéssel, az nem a háború, hanem Ukrajna végét jelentené

– mondta.

Peking nem nézi tétlenül a vérengzést, de nem is önt olajat a tűzre, hanem továbbra is az azonnali fegyvernyugvást igyekszik elérni, és ezért mindkét féllel és valamennyi érdekelttel kapcsolatban marad

– jelentette ki Csin Kang. Februárban Kína béketárgyalásokra szólított fel az ukrajnai háború befejezése érdekében, és – semleges közvetítőként aposztrofálva magát – felvázolta a 12 pontból álló békerendezési tervét.

Petr Pavel cseh elnök a napokban nyíltan kimondta: a Nyugatnak arra a kimenetelre is fel kell készülnie, hogy az ukránok nem aratnak teljes győzelmet. Olaf Scholz német kancellár májusban Berlinben fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki a háború kezdete óta először látogat Németországba. Bár Scholz nem fogja tárgyalásra kényszeríteni Zelenszkijt, Biden várhatóan jelezni fogja az ukrán vezetőnek, hogy a tűzszüneti tárgyalások időszerűek lehetnek a következő hónapokban – vélik az európai tisztviselők.

Mérlegeli a Nyugat, hogy milyen szerepet játszhat Kína a háború lezárásában

Az ukrán ellentámadás utat nyithat az Oroszországgal való tárgyalások előtt: a Nyugat bízik, hogy Kína rá tudja venni Oroszországot arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljön.

 

Borítókép forrása: AFP

Anna Baerbock ukrajnai háború Kína
Kapcsolódó cikkek