Közélet

Több napra Németországba utazik Zelenszkij

Az ukrán államfő első alkalommal látogat Németországba a hazája elleni orosz támadás megindítása óta.

A berlini rendőrség szerdán a Der Tagesspiegel című lappal közölte, hogy megkezdték az államfői látogatás előkészítését: szállásának környékén a legmagasabb szintű biztonsági intézkedéseket vezetik be, lezárásokkal, kiterjedt személyi ellenőrzésekkel. Mesterlövészeket és robbanószer-kereső kutyás egységeket is mozgósítanak. A művelet részleteinek véglegesítéséhez még várják a kancellári hivatal tájékoztatását a látogatás pontos menetéről. 

President Of The Czech Republic Petr Pavel And President Of Slovakia Zuzana Caputova Visit Ukraine, Amid Russian Invasion Of Ukraine President of Ukraine Volodymyr Zelensky speaks during at a joint press-conference with President of the Czech Republic Petr Pavel and President of Slovakia Zuzana Caputova, following their meeting in Kyiv, Ukraine 28 April 2023, amid Russian invasion of Ukraine. (Photo by STR/NurPhoto) (Photo by NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: NurPhoto via AFP

Volodomir Zelenszkij ugyan az egyik legveszélyeztetettebb állami vezető, de a berlini rendőrség jól ismeri az ilyen jellegű műveleteket – mondta a szóvivő.

Az ukrán elnököt május 14-én Olaf Scholz kancellár katonai tiszteletadással fogadja hivatalában, megbeszélésük után sajtótájékoztatót tartanak.

Az ukrán államfő a kancellár után Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnökkel találkozik, majd helikopterrel a Berlintől több mint 500 kilométerre fekvő Aachenbe utazik a Nemzetközi Nagy Károly-díj átadóünnepségére. Az aacheni városháza még tavaly decemberben közölte, hogy idén Volodimir Zelenszkijt és az ukrán népet tüntetik ki a rangos elismeréssel. Kiemelték, hogy Volodomir Zelenszkij vezetésével az ukránok nemcsak a haza szuverenitását és a polgárok életét védi, hanem Európát és az európai értékeket is.

Az ukrán államfő első alkalommal látogat Németországba a hazája elleni orosz támadás megindítása, 2022. február 24. óta. Előzőleg, alig néhány nappal a támadás kezdete előtt Münchenben járt, a bajor főváros világhírű nemzetközi biztonságpolitikai konferenciáján. Berlinben legutóbb 2021 júliusában tett hivatalos látogatást, Angela Merkel akkori kancellár meghívására.

Zelenszkij: a Pentagon-iratok kiszivárgásának eltitkolása nehéz helyzetbe hozta Ukrajnát

Az ukrán elnök szerint a Fehér Ház nem kommunikált megfelelően Kijevvel a kényes ügyben.

 

Németország Volodimir Zelenszkij ukrajnai háború
Kapcsolódó cikkek