Kiújuló, heves összecsapásokról és egyre súlyosbodó humanitárius helyzetről érkeztek beszámolók pénteken a szudáni fővárosból. A harcok miatt Kartúmban rekedt civilek úgy érzik, a hadsereg és a vele szemben álló félkatonai erők is semmibe veszik őket, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) 860 ezer menekültre számít.

Fotó: AFP

A többszöri tűzszüneti megállapodás ellenére a szemben álló felek folytatják a harcot a főváros területének ellenőrzéséért, és kevés hajlandóságot mutatnak a tárgyalásokra. A kartúmi lakosok beszámolói szerint a szemben állók gyárakat, bankokat és üzleteket fosztottak ki vagy rongáltak meg a főváros egész területén. Az április 15-én kirobbant harcokban már 17 kórház rongálódott meg, húszat erőszakkal kiürítettek. A 88 kartúmi kórház közül húsz működik. 

A humanitárius helyzet Szudánban és a környékén tragikus: élelmiszer-, víz- és üzemanyaghiány van, korlátozott a közlekedés, a kommunikáció és az áramellátás, és az alapvető cikkek ára az egekbe szökött

– írja az UNHCR csütörtöki jelentésében.

Az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) becslése szerint eddig 13-14 millió dollár értékben fosztottak ki élelmiszer-szállítmányokat, amelyeket a szudáni rászorulóknak szántak. Már több mint 100 ezren menekültek el Szudánból a szomszédos országokba, amelyek kormányait pénteken az UNHCR felszólította, hogy engedjék át területükre a menekülő civileket.

Egyiptomba két határátkelőn keresztül több mint 56 ezer, túlnyomórészt szudáni menekült érkezett május 4. óta. Az UNHCR 860 ezer menekült kiáramlására számít, ellátásukra az ENSZ-szervezetek 445 millió dollár támogatást kértek.