Tömeges gyilkolásba kezdett egy fegyveres Belgrád közelében pénteken. Nyolc emberrel végzett, és tizenhárom továbbit megsebesített.

Fotó: AFP

Két nappal korábban egy 13 éves fiúk kezdett lövöldözni egy belgrádi iskolában. Nyolc társával és az iskola gondnokával végzett, és sokakat megsebesített.

A pénteki mészárlás elkövetőjét még nem fogták el a rendőrök. A hatóságok nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre, és lezárták az utakat Mladenovac város közelében. A település 42 kilométerre van Belgrádtól. A gyanúsított egy 21 éves férfi.

A szerb média értesülései szerint a férfi összetűzésbe keveredett egy iskola udvarán még csütörtök késő este. Innen távozott, majd egy gépfegyverrel és kézifegyverrel felszerelkezve, autóval indult útnak, és véletlenszerűen tüzet nyitott az útjába kerülő emberekre. Az RTS szerb állami műsorszolgáltató jelentése szerint az áldozatok között van egy szolgálaton kívüli rendőr és a nővére is.

A szerb hatóságok 600 rendőrt vezényeltek a helyszínre, köztük az elit Speciális Antiterrorista Egységet (SAJ), majd hajtóvadászatot indítottak Forgószél-hadművelet néven – írta meg a Reuters.

Egy szemtanú a Mladenovac melletti Dubona faluban arról számolt be, hogy erősen felfegyverzett rendőrök ellenőrzőpontokat állítottak fel a település határában, és átkutatták a bejövő forgalmat. Az utcákon páncélozott rendőrségi terepjárók járőröznek.

A hatóságok helikopterekkel és drónokkal is keresik a gyanúsítottat a környező településeken. A terület erdős részeit és az elhagyott házakat is átkutatják.

Pénteken háromnapos nemzeti gyász kezdődik Szerbiában a szerdai iskolai lövöldözés áldozatainak emlékére. A szerdai eset után tanárok tucatjai kezdtek tüntetni Belgrádan az Oktatási Minisztérium épületénél, és az iskolai biztonság javítását követelték.