Közélet

Ukrajna a nyár elején elkezdi elárverezni a lefoglalt orosz vagyont

Az Ukrajnában lefoglalt orosz vagyonnak az ukrán nép jólétét kell szolgálnia az ukrán állami vagyonkezelő alap vezetője szerint. Árverést rendeznek, amelyen eladnak mindent, amit az oroszoktól lefoglaltak a háború miatt. Csak azokat a vagyontárgyakat adják el, amelyeket bírósági határozat útján foglaltak le.

Ukrajna még az idén megkezdené a lefoglalt orosz értékesítését – közölte csütörtökön Rusztem Umerov, az ukrán állami vagyonkezelő alap vezetője. A vagyontárgyakat árverésre kívánják bocsátani, hogy ebből is finanszírozzák az ország újjáépítését – mondta Umerov.

Member of Ukraine's parliament, Rustem Umerov
KYIV, UKRAINE - MAY 9: Member of Ukraine's parliament Crimean Tatar, Rustem Umerov, who is in the delegation for talks with Russia formed by the Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy speaks during an exclusive interview in Kyiv, Ukraine on May 9, 2022. Dogukan Keskinkilic / Anadolu Agency (Photo by Dogukan Keskinkilic / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Rusztem Umerov, az ukrán állami vagyonkezelő alap vezetője.
Fotó: Dogukan Keskinkilic / AFP

Az a célunk, hogy mindent állami kézbe vegyünk, feldolgozzunk és eladjunk

– jelentette ki. Hozzátette: céljuk, hogy azok az orosz vállalatok, amelyeknek a vagyonát lefoglalták, végeredményben Ukrajna jólétét szolgálják.

Orosz vállalatok egyes ukrán ipari ágazatokban meghatározó szerepet játszottak. „Ugyanakkor senki sem mérte fel ezen vagyontárgyak értékét” – mondta Umerov, bár azt elismerte, hogy ennek pótlása most bonyolult folyamat, amelyben különböző kormány- és bűnüldözési szervek is részt vesznek.

Csak bírósági határozatot követően mehet át a lefoglalt és államosított vagyon az államkincstárba

– hangsúlyozta az ukrán illetékes, aki szerint éppen ezen dolgoznak. Az első árveréseket pedig már tavasz végén vagy nyár elején megtarthatják.

A Wagner-vezér szerint Zelenszkij hazudik, és már javában zajlik az ukrán ellentámadás

Volodimir Zelenszkij korábban azt közölte, hogy még nincs elég felszerelése és fegyvere az ukrán hadseregnek ahhoz, hogy el tudják indítani a régóta hangoztatott tavaszi ellentámadást. Az ukrán elnök azt kérte a nyugati szövetségesektől, hogy gyorsítsák fel a fegyverszállításokat, hogy minél előbb odacsaphassanak Oroszországnak. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezetője szerint az ukrán elnök hazudik, és a tavaszi offenzíva már javában zajlik.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrajnai orosz hadművelet nyomán több rendeletben szankciókat vetett ki orosz állampolgárok ellen, köztük olyan oligarchák ellen is, akik jelentős vagyonnal rendelkeznek Ukrajnában. A rendeletek egyebek között lehetővé teszik jogi eljárások indítását vagyonelkobzás céljával.

Példaként az ukrán állami vagyonkezelő alap munkájára Umerov a Demurinszkij bányászati és feldolgozóipari céget nevezte meg, a világ vezető – az űr- és repülőipar részére szállító – titántermelőjét. A céget februárban foglalták le az orosz tulajdonostól. A 284 alkalmazottat foglalkoztató vállalat termelését időközben részben helyreállították. Umerov szerint abban reménykednek, hogy még az idén értékesíteni tudják.

 

lefoglalt vagyon Ukrajna árverés
Kapcsolódó cikkek