Közélet

Ukrajna NATO-tagságát sürgette Finnországban Zelenszkij

Az ukrán elnök helsinki látogatásának fő célja a NATO-tagságról szóló egyeztetés, valamint az ukrán hadsereg megerősítése.

Ukrajna NATO-csatlakozását sürgette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán, az északi országok Helsinkiben tartott csúcsértekezletén, hozzátéve, hogy az ukrán erők nemsokára ellentámadást indítanak az orosz csapatok ellen.

Fotó: Vesa Moilanen

Zelenszkij biztos benne, hogy a nyugati államok az ellentámadást követően ellátják a hadsereget korszerű harci repülőgépekkel 

– közölte finn hivatali partnerével, Sauli Niinistővel közös sajtótájékoztatóján.

Sauli Niininstö finn elnök elmondta, Finnország nem tudja ellátni Ukrajnát a Helsinki tulajdonában álló Hornet vadászbombázókkal, mert a gépek már öregek, és az alkatrész-utánpótlás is nehézségekbe ütközne.

Az ukrán elnök Helsinkiben is hazája NATO-tagságát sürgette, hozzátéve: Kijevnek addig is szüksége van biztonsági garanciákra, amíg nem csatlakozik az észak-atlanti szövetséghez. Leszögezte:

 Helsinki látogatásának fő célja a NATO-tagságról szóló egyeztetés, valamint az ukrán hadsereg megerősítése. 

A tervek szerint Zelenszkij külön-külön találkozik a svéd, a norvég, a dán és az izlandi kormányfővel is. Niinistö előzetesen azt mondta, a csúcstalálkozón téma lesz Oroszország agressziója Ukrajnában, az északi országok Ukrajnának szánt támogatása, az és a viszonya Ukrajnával, valamint az igazságos békére tett ukrán kezdeményezés.

Helsinki látogatását követően Zelenszkij nem utazik egyenesen Kijevbe, ám további részleteket nem árult el az ukrán elnök sajtótitkára, Szerhij Nyikiforov. Zelenszkij május 13-án Berlinbe utazik, ahol Olaf Scholz német kancellárral találkozik.

A dán kormány kedden bejelentette, hogy 1,7 milliárd dán korona értékben nyújt katonai támogatást Ukrajnának, ezzel segítve Kijev tavaszra tervezett offenzíváját, amelyet az ukrán erők az elvesztett területek visszavételére indítanak. 

Egyesített légierőt terveznek a skandináv államok

Finnország, Svédország, Norvégia és Dánia egyesítené légvédelmét. Egy közös skandináv légierő ütőképes lenne.

 

Volodimir Zelenszkij Sauli Niinistö NATO-csatlakozás Helsinki
Kapcsolódó cikkek