A Trump-kormányzat idején amerikai tisztviselők olyan hírszerzési információkat tekintettek át, amely szerint a kínai Huawei és ZTE alkalmazottjai felkeresték azokat a kubai létesítményeket, amelyek feltételezhetően a kínai lehallgatóberendezéseknek adnak otthont. Ezek az információk az ügyet ismerő források szerint hozzájárultak a Trump-kabinet gyanújához, amely szerint a telekommunikációs cégek hozzájárulnak a kínai hírszerzési képességek bővítésében a szigeten. Ugyanakkor a The Wall Street Journal írása szerint sem a Huawei, sem a ZTE esetén nem ismert, hogy lehallgatáshoz használt eszközöket gyártanának, de több olyan felszerelést készítenek – például szervereket vagy egyéb hálózati berendezéseket –, amelyek elengedhetetlenek ilyen műveletekhez.

FRANCE - VIVA TECHNOLOGY ILLUSTRATION
France, Paris, 2022-06-15. Photographie par Xose Bouzas / Hans Lucas. Illustration of Viva Technology, or VivaTech, an annual conference on technology, dedicated to innovation and startups, held in Paris Expo Porte de Versailles. Company stand with logo of huawei. France, Paris, 2022-06-15. Photographie par Xose Bouzas / Hans Lucas. Illustration de Viva Technology, ou VivaTech, une conference annuelle sur la technologie, dediee a l innovation et aux startups, qui se tient a Paris Expo Porte de Versailles. Stand de l entreprise avec le logo de huawei. (Photo by Xose Bouzas / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Xose Bouzas / AFP

Kína legalább 2019 óta tart fenn kémbázist Kubában a lap információi szerint, amely arról is ír, hogy amerikai tisztviselők szerint a két ország közösen üzemeltet lehallgatásra alkalmas központokat. Peking és Havanna mindemellett közös katonai bázis létesítéséről is tárgyal. 

A Fehér Ház szerint folyamatosan zajlik Kína törekvése arra, hogy bővítse hírszerzési képességeit Kubában.

Az amerikai tisztviselők pedig régóta hangoztatják, hogy a kínai kormány az ország telekommunikációs cégeit is felhasználja a kémkedés céljára, ezért az Egyesült Államok évek óta szeretné rávenni szövetségeseit, hogy távolítsák el 5G-hálózatukból a Huawei eszközeit. 

A Huawei állítja, hogy nem kémkedik Kínának.

Kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter közölte, hogy pekingi útja során felvetette a kubai bázisok kérdését, míg ugyancsak kedden John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője arról beszélt: nem titok, hogy Kína igyekszik fokozni befolyását a nyugati féltekén, aminek részét képezik a kubai kapcsolatok is.

Szintén kedden Mike Gallagher, a kétpárti, a Kínai Kommunista Pártról szóló különleges bizottság elnöke írt levelet Avril Haines hírszerzési vezetőnek és Gina Raimondo kereskedelmi miniszternek, hogy információkat tudjon meg az amerikai exportkorlátozásokról a kínai telekommunikációs cégekkel kapcsolatban.

A levél szerint a Huawei segítette a kubai kormányt a telekommunikációs infrastruktúra fejlesztésében a 2000-es évek óta. Ez Gallagher szerint azért is kockázatos, mert Kína hivatalos politikája is támogatja a kereskedelmi kapcsolatok használatát a katonai és hírszerzési célok elérésére. A képviselő szerint a vállalatok üzleti jelenléte kiváló fedést nyújt az ország ügynökeinek is.

2019-ben az amerikai kereskedelmi minisztérium egy olyan listára helyezte a Huaweit, amelynek keretében a cégnek szállítani csak külön engedéllyel lehetséges, ezt 2020-ban tovább szigorították.

Riadalom Amerikában: Kína katonai bázist telepítene Kubába – a „141-es projekt”

Titkos, de kiszivárogtatott hírszerzési információkra hivatkozva írja az amerikai The Wall Street Journal, hogy Kína meghökkentő pimaszsággal katonai kiképzőközpontot készül létrehozni Kubában, 200 kilométerre az Egyesült Államok partjaitól.