A kétkamarás román parlament együttes ülésén bizalmat kapott a Szociáldemokrata Párt (PNL) és a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök vezette koalíciós kormánya csütörtökön.

CIOLACU, Marcel; NEACSU, Marian
Fotó: Robert Ghement / MTI/ EPA

Az új kormányt a koalíciós pártok és a nemzeti kisebbségi frakció 290 képviselője szavazta meg, ami több, mint a kabinet parlamenti jóváhagyásához szükséges 233 szavazat. A szavazáson jelen volt, de azon nem vett részt a kormányban korábban szerepet kapó, de a miniszterelnök-csere alkalmával onnan kiszorított Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Az új kormány csütörtökön hivatalba is lép, amint a kabinet tagjai leteszik a hivatali esküt Klaus Iohannis államfő előtt.

„Gazdasági hazafiasságot”, 500 eurós minimálbért ígér az új román miniszterelnök

Amint az Romániában kormányváltáskor lenni szokott, szépen csengő ígéretekkel vág neki mandátumának a szociáldemokrata Marcel Ciolacu vezette kabinet. A bukaresti parlament által csütörtökön beiktatandó kormánynak immár nem tagja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), mivel másfél év közös hatalomgyakorlás után a román liberálisok és szociáldemokraták a fejlesztési és a környezetvédelmi minisztériumtól is meg kívánták fosztani, amit a magyar hátterű párt nem tudott elfogadni.