Közélet

Dél-Afrika inkább másnak adná a házigazda szerepét a BRICS-csúcson

Nem akarják a Putyin elleni letartóztatási parancsot végrehajtani, de a Nemzetközi Büntetőbíróságot sem dühítenék fel.

Dél-Afrika az augusztusi BRICS-csúcstalálkozó házigazdája, ám a Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen kiadott letartóztatási parancs miatt azon gondolkozik, hogy egy másik országot kér fel arra, hogy helyet adjon a gyűlésnek.

Az ország kormánya Kínát vagy a szomszédos Mozambikot látná szívesen házigazdaként az ügyet ismerő források szerint, mivel ezen országok nem tagjai az elfogatóparancsot kiadó Nemzetközi Büntetőbíróságnak. 

South,Africa,Flags,Waving,In,The,Wind,Against,A,Blue
South Africa flags waving in the wind against a blue sky. 3D Rendering
Fotó: Shutterstock

Végső döntés még nem született az ügyben, és Naledi Pandor nemzetközi kapcsolatokért felelős miniszter szóvivője, Lunga Ngqengelele a Bloomberg kérdésére azt mondta, hogy az országban található, Johannesburgot és a fővárost, Pretoriát is magában foglaló Gauteng tartomány ad otthont a rendezvénynek.

Dél-Afrika Vlagyimir Putyin mellett a további BRICS-államok – Brazília, India, Kína – vezetőit is meghívta az augusztus 22–24. közötti csúcstalálkozóra, ám 

mivel az ország tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, elméletileg végre kellene hajtania a Putyin elleni letartóztatási parancsot. 

Az ország 2015-ben már megszegte hasonló kötelezettségét, amikor nem tartóztatta le az akkori szudáni elnököt, Omar al-Bashirt. Később a dél-afrikai legfelsőbb fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy a kormány jogtalanul járt el akkor, míg a Nemzetközi Büntetőbíróság szintén úgy találta, hogy az ország megszegte kötelezettségét.

A kínai és mozambiki lehetőség közül az egyik forrás szerint az utóbbi valójában nem alkalmas otthont adni a találkozónak, mert nem rendelkezik az esemény lebonyolításához szükséges képességekkel. Az orosz elnököt az ukrán gyerekek elrablása miatt tartóztatná le a hágai testület.

 

letartóztatási parancs Dél-AfrikaiVlagyimir Putyin nemzetközi büntetőbíróság
Kapcsolódó cikkek