Ukrajna déli, Odessza régiójában a gazdák megkezdték az első árpa betakarítását, a helyi tisztviselők szerint pedig ezzel hivatalosan is megkezdődött az országban az „őszi” betakarítás. Az ukrán gabonaexport jövője azonban a levegőben lóg, ami a nemzetközi élelmiszer-ellátást is veszélybe sodorhatja – írta a Reuters.

Grain harvest in Kharkiv RegionKHARKIV REGION, UKRAINE - JULY 30, 2022 - A field of wheat is pictured during the harvest season that is underway in the northern part of the region despite Russian shelling, Kharkiv Region, northeastern Ukraine. This photo cannot be distributed in the Russian FederationNO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A mezőgazdasági minisztérium a múlt héten közölte, hogy Ukrajna 2023-as tavaszi vetése csaknem teljes, közel 13 millió hektáron. A június 16-i állapot szerint a vetésterület 271 ezer hektár tavaszi búzát, 810 ezer hektár árpát, 138 ezer hektár borsót, 146 ezer hektár zabot, 4 millió hektár kukoricát és egyéb árut tartalmazott.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonatermesztője és -exportőre, de az orosz invázió miatt a 2022-es 53 millió tonnáról a learatott termés várhatóan 45 millióra csökken, a háború elhúzódásával pedig a helyzet tovább romlik.

Az ország területén folyó harcok mellett az is gondot okoz, hogy Ukrajna szerint Oroszország ismét elkezdte blokkolni a fekete-tengeri gabonaexportot, annak ellenére, hogy az erről szóló megállapodás még nem járt le.

Az ENSZ és Törökország tavaly júliusban közvetítette a Moszkva és Kijev közötti fekete-tengeri gabonakezdeményezést, hogy segítsen kezelni a világ egyik vezető gabonaexportőreinek, Oroszországnak és Ukrajnának a háborúja által súlyosbított globális élelmiszerválságot.

Mielőtt ez lejárt volna, Oroszország májusban beleegyezett a két hónapos meghosszabbításba, de közölte, hogy a kezdeményezés megszűnik, ha nem születik megállapodás az orosz gabona- és műtrágyaexport akadályainak leküzdéséről.

Belsős információk szerint Kijev fontolóra venné az orosz ammónia exportcélú tranzitjának engedélyezését, azzal a feltétellel, hogy a fekete-tengeri gabonaüzletet több ukrán kikötőre és az áruk szélesebb körére terjesztik ki.

Erről azonban minél előbb meg kell egyezniük, ugyanis az aratás kezdetével a gabonatárolók gyorsan megtelnek, a Fekete-tengeren kívül pedig Ukrajnának nincs nagy választása, mivel a közép-európai országok, köztük Magyarország is egyre keményebben lép fel az olcsó keleti élelmiszer-import ellen, amely a hazai gazdákat károsítja.