Pekingben tárgyal a hét végén Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Ez az első ilyen magas szintű látogatás a Donald Trump-éra óta, amikor a kétoldalú viszonyt már feszültté tette az előző amerikai elnök kereskedelmi háborúja, azóta erre további geopolitikai feszültségek épültek, és rengeteg elemzés született arról, mit várhat a Biden-adminisztráció a látogatástól. A The Wall Street Journal (WSJ) halálos szálra talált.

Secretary Of State Blinken And Kenyan Foreign Affairs Secretary Speak To Press
WASHINGTON, DC - APRIL 24: U.S. Secretary of State Antony Blinken speaks alongside Alfred Mutua,  the Cabinet Secretary for Foreign and Diaspora Affairs of the Republic of Kenya, during a press conference at the U.S. State Department on April 24, 2023 in Washington, DC. Following their bilateral meeting, Blinken and Mutua spoke to reporters about the economic relationship between the United States and Kenya and also about the ongoing conflict in Sudan. (Photo by Anna Moneymaker/Getty Images)
Fotó: Getty Images

Az európai háború ügyében kérlelhetetlenül az ukrán felszabadítás támogatójának állt Biden-kormányzat számára a konstruktivitás glóriáját kölcsönözheti a párbeszéd a nagy riválissal, amely a béke apostolának mutatja magát. A WSJ szerint egy másik, elementárisan fontos belpolitikai ügyben is aktívnak mutathatja magát a demokrata vezetés, ennek megfelelően a megbeszéléseken minden bizonnyal előkerül: a fentanil.

A szintetikus drog terjedése és gyilkos társadalmi hatása miatt Bidenéket rengeteg kritika éri, Trump és a republikánusok radikális megoldásokat sürgetnek, eközben még egy olyan komoly külpolitikai tabu is megdőlt, amely szerint az amerikai politikusok nem vetik fel észak-amerikai szomszédaik megtámadását. 

Nő a riadalom a fentanil nevű kábítószer rengeteg halálesetet okozó terjedése miatt, és már politikai szinten is felvetődik a gondolat: jól tennék, ha az amerikai hadsereg megtámadná a mexikói drogkartelleket és a fentanillaboratóriumokat.

De mi köze ehhez Kínának? Az Egyesült Államokba kerülő fentanilt mexikói laboratóriumokban állítják elő, az összetevőit azonban Kínából viszik Mexikóba. Ez az ügy eddig alárendelődött az USA és Kína közti, több szálon futó feszültségnek. A WSJ Biden környezetéből úgy tudja, a fentanil kereskedelmének megakadályozását a kétoldalú kapcsolatok egyik legfontosabb problémájának tartják, és ennek megfelelően a hét végi tárgyalások fő témái közé kerül.

Az amerikaiak még türelmet is hajlandók tanúsítani ebben az ügyben.

Fontos, hogy direkt módon felvessük, és ha ezen a látogatáson nem is érünk el áttörést, érjünk el haladást afelé, hogy a későbbiekben kezelhessük az ügyet

– idézte a lap Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivőt.

A fentanilt és társadalmi hatásait Amerikában országszerte súlyos fenyegetésnek tartják. A szintetikus drog évente tízezrek halálát okozza az Egyesült Államokban: az elmúlt két évben évente több mint százezer emberét. Halálesetek még az amerikai hadseregben is történnek, nagy felzúdulásokat okozva. Az országba érkezéséért az amerikaiak a mexikói bűnszervezeteket okolják, akik ellen – sokan úgy vélik – a hatóságok nem tesznek eleget. 

A kormányzat szerint a megelőzésben Kínával is szükséges lenne együttműködni. Kína azonban eddig lesöpörte az amerikai javaslatokat, hogy a kínai vegyipari importőrök járjanak el óvatosabban, és működjenek együtt az amerikai kábítószer-üldöző hatóságokkal – mondta a lapnak David Trone republikánus kongresszusi képviselő, akinek az unokaöccsét fentanil-túladagolás ölte meg, és megvitatta a kérdést a kínai nagykövetség hivatalnokaival. 

A kínai nagykövetség közleményében úgy fogalmazott, a nemzetközi kereskedelemben az importáló – nem az exportáló – kötelessége megelőzni, hogy a szóban forgó vegyi komponensek kábítószer-kereskedők kezébe kerüljenek. Hozzátették: „Miközben Kína és a világ többi része erősíti az ellenőrzést a fentanillal kapcsolatos anyagok felett, a fentanilhelyzet az USA-ban romlott, és még több életet követel. Az USA-nak komolyan át kell ezt gondolnia.”

Vagyis az amerikaiak a hibásak, vessenek magukra, és cselekedjenek.

A kínaiak azután szakítottak meg minden tárgyalást a fentanilról, hogy Nancy Pelosi akkori kongresszusi házelnök augusztusban Tajvanba látogatott, hogy politikai támogatást nyújtson a renegát szigetnek, amely független, de Kína a maga részének tartja – állítják amerikai hivatalnokok. A fentaniltárgyalások folytatását szintén nem segítette a lelőtt kínai kémléggömb körüli amerikai hercehurca. 

Rend nélküli világrend – A pekingi Blinken-látogatás margójára

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Pekingbe készül, ott tölti a hétvégét. Nem lesz könnyű dolga. Kína mélységes bizalmatlansággal és igen kevés reménnyel várja az amerikai diplomácia irányítóját.