Az év elején titkos katonai bázisok felett repülő, majd Dél-Karolina felett lelőtt kémballonnal kapcsolatban Joe Biden amerikai elnök kormánya nem tudja megerősíteni, hogy valós idejű adatokat sugárzott-e vissza Kínának. Bár a nyomozás hosszú ideje tart, az ügyben továbbra sem tudnak tényeket közölni – írta a Reuters.

(FILES) In this file photo taken on February 01, 2023 this handout photo from Chase Doak and released on February 2 shows a suspected Chinese spy balloon in the sky over Billings, Montana. - Questions about three unidentified flying objects downed by US Air Force jets over North America in three days intensified February 13, 2023, while Beijing and Washington traded accusations over using high-tech balloons to spy on each other.
Fotó: AFP

Hétfőn nyilvánosságra került, hogy az Egyesült Államok felett lelőtt kínai léggömb képes volt valós időben adatokat továbbítani Pekingnek, annak ellenére, hogy az amerikaiak mindent megtettek ennek megakadályozására. A Fehér Ház és a Pentagon ezzel az információval szembesítve azonban nem volt hajlandó konkrétumokat közölni.

Jelenleg nem tudom megerősíteni, hogy a léggömb egyáltalán képes volt-e az információk sugárzására, és ha igen, milyen és mekkora mennyiségű adatról van szó. A február 4-i lelövés után összegyűjtött törmeléket még mindig elemezzük

– nyilatkozta Sabrina Singh, a Pentagon szóvivője.

Ez a felfedezés – ha igaz – további muníciót adna a republikánusoknak, akik keményen bírálták Bident és kormányát, amiért hagyták, hogy a kémballon „biztonságos helyre érjen”, mielőtt lelövik. A léggömb emiatt egy hetet töltött az Egyesült Államok és Kanada légterében, mielőtt az amerikai hadsereg engedélyt kapott a „leszedésére”.

Bár a Biden-kormány tagjai most már úgy vélik, hogy a léggömböt Kína irányította, és képes volt manőverezni, sokáig lekicsinyelték az ügy nemzetbiztonságra gyakorolt hatását. Az általuk megtett intézkedések nem tudták megakadályozni, hogy a léggömb érzékeny amerikai helyszínek közelébe kerüljön, és ott információkat gyűjtsön.

A kínai léggömbincidens miatt Antony Blinken amerikai külügyminiszter elhalasztotta tervezett pekingi látogatását, az ügy pedig tovább feszítette a Washington és Peking közötti kapcsolatokat.

Kína továbbra is tagadja, hogy egy katonai kémballonról legyen szó, és továbbra is fenntartja, hogy egy civil meteorológiai eszközről volt szó. Szerintük az, hogy a léggömb amerikai légtérbe sodródott, „váratlan és elszigetelt esemény” volt.