Ma több rendőrtiszt jelent meg az Európai Parlament (EP) brüsszeli Altiero Spinelli épületében, ahol a Katargate korrupciós botrányba keveredett két EP-képviselő, Marc Tarabella és Andrea Cozzolino mindeddig lezárt irodáját vizsgálták át. A belga Marc Tarabellát februárban vették őrizetbe, és több hónapig volt börtönben, majd házi őrizetben, ám nemrég ismét hozzálátott képviselői tevékenységéhez, sőt: újra igénybe veheti az irodáját is.

EU Parliament mini plenary session in Brussels
epa10664829 Member of the European Parliament,  Belgian Marc Tarabella attends a mini plenary session of the European Parliament in Brussels, Belgium, 31 May 2023. Rule of law in Hungary will be among the topics of the session.  EPA/OLIVIER HOSLETepa10664829 Member of the European Parliament,  Belgian Marc Tarabella attends a mini plenary session of the European Parliament in Brussels, Belgium, 31 May 2023. Rule of law in Hungary will be among the topics of the session.  EPA/OLIVIER HOSLETepa10664829 Member of the European Parliament,  Belgian Marc Tarabella attends a mini plenary session of the European Parliament in Brussels, Belgium, 31 May 2023. Rule of law in Hungary will be among the topics of the session.  EPA/OLIVIER HOSLET
Fotó: Olivier Hoslet / MTI

Az olasz Andrea Cozzolino irodája továbbra is zárva marad: a volt EP-képviselő jelenleg házi őrizetben várja a Belgiumnak való kiadatásról szóló döntés elleni fellebbezés eredményét. Őrizetbe vételüket követően mindkét képviselő kénytelen volt elhagyni az EP szocialista csoportját. Az EP sajtóirodája nem nyilatkozott a történtekről, csupán annyit fűzött a fejleményekhez, hogy teljes mértékben együttműködik az igazságügyi hatóságokkal.

Az ügyben többeket is letartóztattak, köztük az EP volt alelnökét, a görög Eva Kailit és élettársát, Francesco Giorgit is, aki a kihallgatáson beismerte, hogy tagja volt egy olyan lobbiszervezetnek, amelynek segítségével Marokkó és Katar megpróbálta befolyásolni az EP döntéseit. A gyanúsítottak nagy részét már a házi őrizetből is kiengedték, és szabadlábon védekezhetnek a bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció vádjával ellenük indított eljárásban.

Brüsszeli korrupciós botrány: Londonig érnek a Katargate szálai

Több brit parlamenti képviselőről is kiderült, hogy a 2022-es labdarúgó-világbajnokság előtt épp attól a csoporttól kaptak ajándékokat, amely a brüsszeli korrupciós botrány középpontjában áll. Az alkalmanként több ezer fontba kerülő repülőutakat követően az érintett brit politikusok nyilvánosan dicsérték Doha előrelépését az emberi jogok területén, azt követően is, hogy civil és kormányzati szervezetek borzalmas munkakörülményekről és embertelen szálláshelyekről tettek jelentést.