Katonai tiszteletadással fogadták a Horvátországban, kiképzés közben helikopter-balesetben meghalt magyar katonák földi maradványait Szolnokon. Az áldozatok koporsóit szállító Mi-17-es helikopter pontban 13 órakor szállt le a Kiss József 86. Helikopterdandár területére. 

Szolnok, 2023. június 27.Katonai tiszteletadással fogadják a Horvátországban, kiképzés közben helikopterbalesetben meghalt magyar katonák földi maradványait az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison 2023. június 27-én.MTI/Mészáros János Szolnok, 2023. június 27.
Katonai tiszteletadással fogadják a Horvátországban, kiképzés közben helikopterbalesetben meghalt magyar katonák földi maradványait az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison 2023. június 27-én.
MTI/Mészáros János
Fotó: Mészáros János / MTI

A Szoljon beszámolója szerint a három, nemzeti színű lobogóval letakart koporsót a szolnoki Légierő Zenekar gyászindulójának hangja mellett a díszegység sorfala között, dr. Koller József dandártábornok, az MH Légierő Parancsnokság parancsnoka felvezetésével szállították az erre felravatalozott hangárba. Az elhunytak családtagjai, valamint a felsorakozó helyőrségi állomány előtt Kálinger Roland alezredes, tábori lelkész mondott búcsúbeszédet. 

Az eseményen részt vett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke is. Az elhunyt katonák koporsóinak fogadásán Novák Katalin államfő képviseletében Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Igazgatóság igazgatója és Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere is jelen volt. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a ceremónia után rövid sajtótájékoztatójában elmondta, hogy ma a gyász napja van: három hős bajtársat, magyar katonák földi maradványait hozták ma haza Horvátországból. Radnai Ádám százados, Konrád Dávid főhadnagy és Lőrincz Tamás zászlós kötelessége teljesítése közben, hazája szolgálatában hunyt el – tette hozzá.

Ahogy azt a Világgazdaság is megírta, múlt héten lezuhant egy magyar honvédségi Airbus H145-ös helikopter Horvátországban. A jármű hadgyakorlaton vett részt, és a repülőtérre való visszatérés közben zuhant le: meg nem erősített hírek szerint a mély kanyonnal átvágott Krka nemzeti park hegyei közt kifeszített csúszókábelekbe akadt bele. A horvát védelmi minisztérium szerint a gyakorlat résztvevői olyan térképet kaptak, amelyen szerepeltek a terepakadályok, köztük a csúszókábelek felett futó elektromos vezeték.

A magyar légierő ékköve veszett oda Horvátországban – Minden, amit az Airbus H145-ről tudni kell

A legnagyobb veszteség kétségtelenül az emberélet. Ugyanakkor a lezuhant helikopter a magyar honvédség milliárdos csúcstechnikája, és alig néhány éves lehetett. Magyarország még 2018. június 29-én írt alá megállapodást 20 darab H145M beszerzéséről az Airbus Helicopters gyártóval a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében. A vásárlás három konfigurációra szólt, a helikopterek egy részét HForce fegyverrendszerrel is felszerelték.