Közélet

Kémkedés miatt utasított ki orosz diplomatákat Finnország

A közelmúltban Svédországgal és Németországgal is diplomáciai csörtébe keveredett Moszkva. Mindkét esetben válaszlépés következett, most is ez várható.

Finnország kiutasítja a helsinki orosz nagykövetség kilenc diplomatáját – jelentette be kedden Sauli Niinistö finn elnök hivatala. Az érintett orosz diplomatákat a tájékoztatás szerint hírszerzési tevékenységgel vádolják.

Businessman,Using,A,Laptop,To,Clarify,Data,On,His,Flight.
businessman using a laptop to clarify data on his flight.
Fotó: Shutterstock

Finnország kiutasítja Oroszország nagykövetségének kilenc munkatársát. A finn külügyminisztérium erről értesíteni fogja az orosz nagykövetet – olvasható a közleményben.

Az indoklás szerint a kiutasított oroszok tevékenysége sértette a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt. A döntést Niinistö és a finn kül- és biztonságpolitikai miniszteri bizottság megbeszélését követően hozták meg.

Az elmúlt hetekben nem először jutottak erre a sorsra orosz diplomaták. Májusban először Svédország utasított ki öt oroszt, amire Moszkva a göteborgi orosz konzulátus és a szentpétervári svéd konzulátus bezárásával válaszolt. A hónap végén Németország és Oroszország között tört ki diplomáciai háború: több száz német tisztviselőnek kellett elhagynia Oroszországot, Németország pedig egy kivétellel az összes németországi orosz konzulátust bezárta.

Egy orosz gépesített dandár robbanthatta fel a kahovkai vízerőművet

A kahovkai vízerőmű felrobbantása miatt legalább 150 tonna motorolaj került a Dnyeper (Dnyipro) folyóba. Az eddigi értesülések szerint a robbantásnak nincsenek sem civil, sem katonai áldozatai.

 

 

nagykövetség orosz konzulátus diplomata Oroszország Finnország
Kapcsolódó cikkek