A Tajvan függetlenségére törekvő szeparatisták a külső erőkkel összejátszva, konfliktust szítva akadályozzák a békét, és kárt okoznak a Tajvani-szoros két partján élőknek – mondta a 15. Szoros Fórum résztvevőinek Szung Tao, a Peking tajvani ügyekért felelős magas beosztású vezetője hétfőn.

Fotó: AFP

A szárazföldi Kína az egy Kína elvet megtestesítő, 1992-ben elért konszenzus alapján egyesülni fog a tajvani honfitársakkal

– jelentette ki a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága és a kínai kormány tajvani ügyekért felelős irodájának a vezetője. Hozzátette, mindkét oldalon határozottan ki fognak állni Tajvan függetlensége és a külföldi beavatkozás ellen, miközben fokozzák a kommunikációt és az együttműködést.

A többnapos fórum résztvevői kijelentették, hogy a Tajvani-szoros mindkét oldala egyetlen Kínához tartozik, és a honfitársak egy család tagjai. 

A kommunikáció erősítését szolgáló fórumot 2009-ben tartották meg először, és azóta minden évben megrendezik. Idén több mint ötezer tajvani vett részt rajta, közülük ezren közvetlenül Tajvan szigetéről érkeztek. Az eseményen az üzleti élet, a civil szféra, ifjúsági szervezetek, valamint a helyhatóságok képviselői is jelen voltak. Több tajvani párt is képviseltette magát, kivéve a jelenleg kormányzó Demokratikus Haladó Pártot.

Peking: az európai országok tartsák távol magukat Tajvantól

Kína saját részének tekinti Tajvant, ezért felszólította az európai országokat, hogy tartózkodjanak a hivatalos kapcsolatoktól a tajvani hatóságokkal.