Lemondott miniszteri biztosi pozíciójáról Bódi-Rácz Zsófia – derül ki a szerda este kiadott Magyar Közlönyből. A döntés május 31-e este 11 órától hatályos. Rácz Zsófia 2020-ban 22 évesen lett a fiatalokért felelős helyettes államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériumában, majd 2022 nyarától Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter biztosaként folytatta a pályáját

RÁCZ Zsófia
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Rácz feladatai között szerepelt, hogy 

  • a területfejlesztési koncepciók megalkotása során javaslatokat tesz Navracsics Tibornak, hogy a fejlesztések hozzájáruljanak a fiatalok életminőségének, élethelyzetének javításához, illetve a generációk közötti együttműködés erősítéséhez.  
  • Rendszeresen kapcsolatot tart az érintett érdekképviseleti szervezetekkel, elősegíti a fiatalok sajátos igényeinek fejlesztéspolitikai tervezési folyamatban való érvényesítését, hidat képez a döntéshozók és a helyben élő fiatalok között, megjelenítve a fiatalok szempontjait a területfejlesztési koncepciók kidolgozása során.  
  • Figyelemmel kíséri emellett a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatási, fejlesztési folyamatát, és komplex javaslatot tesz a fiatalok szülőföldön maradására irányuló intézkedések hatékonyságnövelésére vonatkozóan.  

Korábban a  politikus úgy fogalmazott, hogy komoly eredményként értékeli a 25 éven aluliak szja-mentességét. Elmondta azt is, hogy az esetében a jogszabály kidolgozásában a helyettes államtitkárságuk is kivette a részét. „Több olyan intézkedést is meg kell említenem, amelyeket az elődeimtől kaptam és tovább vittem, mint például a KRESZ és a nyelvvizsga díjának visszatérítése, és sok program volt, amit nem én kezdeményeztem” – mondta Rácz.