Közélet

Már az oroszok is puccskísérletről beszélnek

Az orosz védelmi minisztérium is megszólalt a Wagner csapatok akciói miatt, és több katonai felső vezető is arra szólítja fel Prigozsin katonáit, hogy „térjenek észhez”.

Az orosz védelmi minisztérium azt mondja a Wagner-harcosoknak, hogy becsapták őket, és bűnözői kalandokba keveredtek – jelentette a RIA állami hírügynökség a Reuters szerint. A minisztérium felszólította a Wagner-zsoldosokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a katonai képviselőikkel és a rendvédelmi szervek képviselőivel – jelentette a TASZSZ hírügynökség. A minisztérium szerint ez garantálja a biztonságukat.

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAR-BAKHMUTThis video grab taken from a handout footage posted on May 20, 2023 on the Telegram account of the press service of Concord -- a company linked to the chief of Russian mercenary group Wagner, Yevgeny Prigozhin -- shows Yevgeny Prigozhin holding a Russian national flag in front of his soldiers holding Wagner Group's flags in Bakhmut, amid the Russian invasion of Ukraine. Russia's private army Wagner claimed on May 20, 2023, the total control of the east Ukrainian city of Bakhmut, the epicentre of fighting, as Kyiv said the battle was continuing but admitted the situation was "critical". Bakhmut, a salt mining town that once had a population of 70,000 people, has been the scene of the longest and bloodiest battle in Moscow's more than year-long Ukraine offensive. The fall to Russia of Bakhmut, where both Moscow and Kyiv are believed to have suffered huge losses, would have high symbolic value. (Photo by Handout / various sources / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /  Telegram channel of Concord group" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

Az orosz katonai vezetők június 24-én felszólították a Wagner csoportot, hogy álljon le a vezetőjük, Jevgenyij Prigozsin által igazságért való meneteléssel. Szergej Szurovikin, az ukrajnai orosz erők parancsnokhelyettese egy fegyvernek tűnő tárggyal a kezében közzétett videóüzenetben arra buzdította a Wagner-csapatokat, hogy engedelmeskedjenek az elnöknek.

Egy másik videófelhívásban Vlagyimir Alekszejev altábornagy, a fegyveres erők vezérkari főnökének első helyettese az orosz állam elleni fellépést „az ország és az elnök hátába szúrásnak” és „puccsnak” nevezte, és felszólította az érintetteket, hogy „térjenek észhez!”.

Elképzelni sem lehet nagyobb csapást Oroszország imázsára, ilyen provokációt csak az Orosz Föderáció ellenségei hajthatnak végre – mondta Alekszejev.

Az orosz főügyész pénteken kiadott nyilatkozata szerint a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) jogszerűen és észszerű okokból indított büntetőeljárást Prigozsin ellen fegyveres felkelés szervezése miatt. Hozzátette: a vád 12-től 20 évig terjedő börtönbüntetést von maga után.

Pénteken a Kreml és a Wagner zsoldoscsoport közötti feszültség nyílt konfliktussá fajult, miután Jevgenyij Prigozsin kijelentette: „Ez nem katonai puccs, hanem az igazságszolgáltatás menete.” A Wagner csoport vezetője szerint a hadsereg rakétákat lőtt ki a bázisaikra, sok embert megölve. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Prigozsin – aki értelmezésük szerint fegyveres lázadásra szólított fel – fenyegető kijelentéseire reagálva bűnügyi vizsgálatot indított.

Szombat reggelre az oroszországi Rosztovban a Wagner elfoglalta a közigazgatási épületeket, Moszkva  terrorellenes intézkedéseket vezetett be a Wagner csoport vezetőjének fenyegetései miatt. Putyin beszélni fog.
 

 

 

 

wagner Jevgenyi Prigozsin puccskísérlet
Kapcsolódó cikkek