Közélet

Drámai orosz fejlemények: belháború fenyeget, a Wagnert fegyveres lázadással vádolják

A Wagner csoportot vezető Jevgenyij Prigozsin paprikás nyilatkozataiból sejthető volt, hogy valami nincs rendben, de minden várakozásnál nagyobb felfordulás támadt. Prigozsin szerint a Wagnert lőtte az orosz hadsereg, az FSZB pedig fegyveres lázadás szervezésével vádolta meg a zsoldosvezért.

Elképesztő és kiszámíthatatlan kimenetelű fordulatot vett a Jevgenyij Prigozsin zsoldosvezér és az orosz hadsereg vezetése közti szóháború. A Wagner csoport vezetője szerint a hadsereg rakétákat lőtt ki a bázisaikra, sok embert megölve. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Prigozsin – aki értelmezésük szerint fegyveres lázadásra szólított fel – fenyegető kijelentéseire reagálva bűnügyi vizsgálatot indított.

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAR-BAKHMUTThis video grab taken from a handout footage posted on May 20, 2023 on the Telegram account of the press service of Concord -- a company linked to the chief of Russian mercenary group Wagner, Yevgeny Prigozhin -- shows Yevgeny Prigozhin holding a Russian national flag in front of his soldiers holding Wagner Group's flags in Bakhmut, amid the Russian invasion of Ukraine. Russia's private army Wagner claimed on May 20, 2023, the total control of the east Ukrainian city of Bakhmut, the epicentre of fighting, as Kyiv said the battle was continuing but admitted the situation was "critical". Bakhmut, a salt mining town that once had a population of 70,000 people, has been the scene of the longest and bloodiest battle in Moscow's more than year-long Ukraine offensive. The fall to Russia of Bakhmut, where both Moscow and Kyiv are believed to have suffered huge losses, would have high symbolic value. (Photo by Handout / various sources / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /  Telegram channel of Concord group" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

A zsoldosvezér által pénteken a Telegramra feltöltött 30 perces videóban Prigozsin a hadsereg vezetését kritizálta, amiért átverték az orosz népet, a háborút hamis indokokkal indították tavaly.

A Wagner-vezér azt is állította – írta a The Wall Street Journal –, hogy a hadsereg rakétákat lőtt ki a kiképzőbázisaikra, „hatalmas számú” embert megölve, és visszavágást ígért.

A gonoszt, amit az ország katonai vezetése előhozott, meg kell állítani. Elfelejtették az igazság szót, és mi visszahozzuk

– idézik Prigozsin szavait egy videóból, amit a Wagner a közösségi médiában hozott nyilvánosságra pénteken. „Bárkit, aki ellenállást kísérel meg, fenyegetésnek tekintünk, és azonnal elpusztítjuk. Ez nem katonai puccs, ez egy igazságmenet. A tetteink nem hátráltatják a csapatokat” – tette hozzá.

Az orosz állami hírügynökség, a Ria Novosztyi szerint a védelmi minisztérium cáfolta és információs provikációnak minősítette Prigozsin állításait a bázisokat ért csapásokról. Az Országos Antiterrorizmus-bizottság pedig bejelentette a bűnügyi vizsgálatot.

Ezzel összefüggésben az FSZB bűnügyi eljárást kezdeményezett a fegyveres lázadásra felszólítás ténye miatt. Követeljük az illegális tettek azonnal leállítását

– írták közleményükben.

Vlagyimir Putyin sajtótitkára közölte: tájékoztatták az elnököt a Prigozsin körüli eseményekről és a szükséges intézkedésekről.

Az esti órákban számos ukrán forrás állította a Twitteren, hogy egyes orosz tévécsatornákat meghekkeltek, és Prigozsin állításait kezdték el adni.

 

Jevgenyij Prigozsin Wagner lázadás bűnügyi vizsgálat FSZB
Kapcsolódó cikkek