Közélet

Nem lágyította meg Putyin szívét az afrikai békemisszió

Az orosz elnök visszautasította az ukrajnai háborús helyzet rendezésére irányuló afrikai béketerv kulcsfontosságú elemeit a szentpétervári találkozón.

Az orosz–ukrán háborúban közvetíteni kívánó afrikai vezetők előtt tette nyilvánvalóvá Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy miért tartja béketervüket elhibázottnak, amelyért egyébként Kijev sem rajong igazán.

Az orosz elnök szombaton, egy Szentpétervár melletti palotában fogadta Szenegál, Egyiptom, Zambia, Uganda, a Kongói Köztársaság, a Comore-szigetek és Dél-Afrika képviselőit, nyitóbeszédében hangsúlyozva, hogy Oroszország elkötelezett a kontinens iránt.

Szentpétervár, 2023. június 17. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (b3) megbeszélést folytat a Dél-afrikai Köztársaság, Egyiptom, Szenegál, Zambia, Uganda és a Kongói Köztársaság vezetőivel és  magas rangú tisztségviselőivel Szentpéterváron 2023. június 17-én. Az afrikai vezetők látogatásának célja az ukrajnai béke előmozdítása. MTI/AP/Ria Novosztyi orosz hírügynökség/Pavel Bednyakov
Fotó: Ria Novosztyi orosz hírügynökség / MTI

A későbbi előadások során azonban Putyin közbelépett, hogy megkérdőjelezze a nemzetközileg elismert határok elfogadására épülő afrikai béketerv feltételezéseit.

Az orosz elnök megismételte azt az az egyébként széles körben vitatott álláspontját, hogy Ukrajna és nyugati szövetségesei jóval azelőtt kezdték a konfliktust, hogy Oroszország tavaly februárban fegyveres erőket küldött volna az országba.

Állítása szerint nem Oroszország, hanem a Nyugat a felelős az élelmiszerárak tavaly év eleji drasztikus emelkedéséért, amely különösen Afrikát érintette súlyosan. Elmondta a küldöttségnek, hogy a fekete-tengeri kikötőkből induló ukrán gabonaexport – amelyet Oroszország az elmúlt évben engedélyezett –  nagyrészt a gazdag országokba irányult, így az nem enyhítette Afrika nehézségeit.

Putyin szerint Oroszország soha nem utasította vissza az ukrán féllel folytatott tárgyalásokat, amelyeket Kijev blokkolt. Moszkva ugyanakkor folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy bármilyen békének figyelembe kell vennie az „új realitásokat”, vagyis az öt, Oroszország által elcsatolt ukrán tartomány annektálását, amelyek közül négyet egyébként csak részben ellenőriznek a megszállók. Ez azonban Kijev számára vörös vonalat jelent.

PUTYIN, Vlagyimir; SALL, Macky
Fotó: Pavel Bednyakov

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az afrikai delegációval pénteken lezajlott kijevi találkozót követően kijelentette, hogy a béketárgyalásokhoz Moszkvának vissza kell vonnia erőit a megszállt ukrán területekről, ami Oroszország szerint nem képezi alku tárgyát.

Az orosz vezető hangsúlyozta, Moszkva „nyitott a konstruktív párbeszédre bárkivel, aki a méltányosság és a felek jogos érdekeinek elismerése alapján békét akar teremteni”.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter televíziós nyilatkozatában kijelentette, hogy Moszkva osztja az afrikai terv „fő megközelítéseit”, míg Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nehezen megvalósíthatónak nevezte ezeket az orosz hírügynökségek beszámolói szerint.

A szóvivő elmondta, Putyin érdeklődést mutatott a dél-afrikai elnök által ismertetett tízpontos béketerv iránt, és Oroszország folytatja a párbeszédet az afrikai országokkal.

 

béketárgyalás Oroszország Vlagyimir Putyin Dél-Afrika
Kapcsolódó cikkek