Közélet

Kijev rakétázásával üdvözölte az afrikai békemissziót Moszkva

Hiába a kijevi bombázás, az afrikai vezetők küldöttsége szerint eddig az útjuk a tervek szerint alakul.

Egy afrikai vezetőkből álló küldöttség érkezett pénteken Kijevbe, hogy a béke ügyét előmozdítsa. A delegációnak az sem szegte kedvét, hogy érkezésüket Oroszország az ukrán főváros rakétázásával üdvözölte.

Az afrikai küldöttség tagjai Dél-Afrikából, Szenegálból, Zambiából, a Comore-szigetekről és Egyiptomból érkeztek és találkoztak az ukrán hadügyminisztérium képviselőjével, mielőtt megbeszéléseket folytatnának Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. 

A delegáció szombaton tovább utazik Szentpétervárra, ahol VlagyimirPutyin orosz elnökkel is tárgyal majd.

South African President Cyril Ramaphosa addresses new members of the African National Congress (ANC) during an election campaign ahead of the 2024 general elections, at the Nelson Mandela Community Youth Centre in Chatsworth township, north of Durban, on May 14, 2023. 127 members of opposition party Democratic Alliance (DA) joined the ANC ahead of the general elections in 2024. The ANC has lost no less than 13 wards in the last one year. (Photo by Rajesh JANTILAL / AFP)
Fotó: AFP

Az afrikai országokat a háború különösen hátrányosan érintette, hiszen élelmiszerellátásukban nagy szerepet játszott az orosz és az ukrán gabona. A dél-afrikai elnöki hivatal a Twitteren arról írt, hogy a békemisszió a terveknek megfelelően halad. A Kijevbe látogató vezetők egyelőre azt szeretnék elérni, hogy a felek a tárgyalóasztalhoz üljenek, ugyanakkor Ukrajna ragaszkodik ahhoz, hogy saját béketerve jelentse a tárgyalások alapját. Oroszország szerit pedig nem adottak a feltételek a tárgyalások megkezdésére, ám nyitottak a külső közvetítésre.

A delegáció tagjai között van Cyril Ramaphosa dél-afrikai és Macky Sall szenegáli elnök is, és első útjuk Bucsába vezetett, ahol a megszálló orosz csapatok háborús bűnök egész sorát követték el az ukránok szerint – írja a Reuters. A küldöttséget üdvözlő orosz rakéták kapcsán Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arról írt a Twitteren, hogy azok azt üzenik Afrikának, hogy Oroszország háborút akar, nem békét.

Az afrikai vezetők javaslatai között olyan lépéseket találhatunk, mint az orosz csapatok hátrébb vonása, az orosz atomfegyverek kivonása Belaruzból, a Nemzetközi Büntetőbíróság Vlagyimir Putyinra vonatkozó letartóztatási parancsának felfüggesztése vagy épp az Oroszország elleni szankciók feloldása.

Az orosz–ukrán háború Afrikában az éhezés növekedéséhez vezetett, amin némileg segített a tavaly nyáron megkötött gabonaalku, amelyet azonban Oroszország ismét nem kíván meghosszabbítani. Ugyanakkor Moszkva már többször jelezte ezt, és eddig végül minden alkalommal rábólintott a megállapodás kiterjesztésére.

 

békemisszió Kijev Oroszország küldöttség Moszkva
Kapcsolódó cikkek