Közélet

Rejtélyes körülmények között sérült meg Ukrajnában a csecsen erők vezetője, Adam Delimhanov

Moszkva szerint a parancsnok, aki egyben parlamenti képviselő is, jól van, ám Ramzan Kadirov továbbra sem tud róla semmit.

Feltehetően ukrán légicsapásban megsérült Adam Delimhanov csecsen származású orosz parlamenti képviselő, az Ukrajnában harcoló csecsen alakulatok egyik parancsnoka. Az eset azután derült ki, hogy Ramzan Kadirov csecsen vezető közösségi oldalán felszólította az ukrán titkosszolgálatot, hogy adjon információt Delimhanov hollétéről, miután rakétát lőttek ki rá. Kadirov egyenesen pénzjutalmat ajánlott fel, ha bárki információt ad számára arról, hol lehet Delimhanov. 

 

A közösségi oldalakon később elterjedt, hogy Delimhanov életét vesztette a harcokban. Ezt Moszkva igyekezett sietve cáfolni. Az orosz Zvezda tévécsatorna szerint szerint Delimhanov él és virul, az orosz parlament alsóházának egyik képviselője beszélt is vele, ám azt ők is elismerték, hogy a csecsen parancsnok valamilyen sérülést elszenvedett Ukrajnában. 

Hollétéről viszont továbbra sem tudni semmit, és egyelőre a Kreml is információkat gyűjt az esetről

– írja a BBC

Delimhanov volt a Mariupolt elfoglaló csecsen alakulatok vezetője tavaly tavasszal. 

Hétfőn egy másik orosz vezető, Szergej Gorjacsov tábornok is életét vesztette állítólag Ukrajnában egy rakétatámadásban. Ezt a Kreml azóta sem erősítette meg, igaz, a helyi orosz vezető, Vlagyimir Rogov részvétét fejezte ki Gorjacsov családjának. 

 

Adam Delimhanov Ukrajna Kreml orosz parlament
Kapcsolódó cikkek