Az észak-etiópiai Tigré tartományban március óta legalább hétszázan éhen haltak, miután az ENSZ és az Egyesült Államok felfüggesztette a térségbe szánt élelmiszersegélyek szállítását – közölték a helyi hatóságok kedden.

Először márciusban még csak Tigrébe, júniusban azonban már az egész országba tartó búzaszállítmányok felfüggesztéséről döntöttek a segélyezők, mivel rendszerszintű visszaélések nyomaira bukkantak.

LOKALAUGENSCHEIN DER CARITAS IN ÄTHIOPIEN
On occasion of the donation campaign "For a future withouth hunger" the photographer Robert Jaeger accompanied the aid organisation Caritas to Ethiopia. (Photo by ROBERT JAEGER / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP)
Fotó: Robert Jaeger

A 115 millió lakosú Etiópiában 20 millióan éheznek, Tigrében pedig a népesség 90 százaléka, 5,4 millió fő szorul élelmiszersegélyekre.

Gebrehiwot Gebregziaher, a tigréi katasztrófavédelmi hatóság igazgatója válságosnak nevezte a helyzetet, és közölte, hogy március óta a hatóságok a tartomány hét zónájából háromban 728 alkalommal regisztráltak éhezés miatti halálesetet.

Noha az amerikai segélyszolgálatok márciusi közlése szerint elegendő élelmiszerkészlet áll rendelkezésre, Tigré északnyugati térségében regisztrálták az éhezés miatti halálesetek csaknem felét. Ez az egyik régió, ahova több ezren menekültek a két évig tartó, novemberben tűzszüneti megállapodással befejeződött polgárháború kegyetlenségei elől. Tigrében jelenleg száznál is több menekülttábor működik.

Mióta márciusban elapadtak az élelmiszersegélyek, 165 belső menekült halt meg a tigréi menekülttáborokban az ottani Mekelle Egyetem menekültekkel foglalkozó kutatócsoportjának elemzése szerint.

A problémák azonban már az élelmiszer-szállítmányok leállása előtt súlyosak voltak, hiszen 2022 áprilisa és 2023 áprilisa között 196 százalékkal nőtt az alultápláltság miatt kórházi kezelésre szoruló gyerekek száma Tigrében – olvasható az ENSZ jelentésében.

Washington visszautasította az élelmiszersegélyek további szállítását az afrikai országba, amíg le nem zárul az etióp kormánnyal közösen folytatott vizsgálat, miközben az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) külön nyomozást rendelt el az eltűnt segélyek ügyben.