Tajvan vadászgépeket küldött a légtérbe vasárnap, miután tíz kínai harci gép átrepülte a Tajvani-szoros középvonalát, vagyis belépett a tajvani légvédelmi zónába. A tajpeji védelmi minisztérium szerint négy kínai hadihajó is támadó műveleteket hajtott végre.

CHINA-PLA-EASTERN THEATER COMMAND-TAIWAN ISLAND-MILITARY EXERCISES (CN)
Fotó: Hszinhua via AFP

Pár napon belül ez volt a második jelentés az erősödő kínai katonai aktivitásról, csütörtökön a kínai légierő 37 gépe sértette meg a tajvani légvédelmi zónát, és haladt át annak délnyugati részén. A Reuters emlékeztetett, hogy az utóbbi három évben kínai harci gépek rendszeresen behatolnak a sziget körüli légtérbe, de magába a tajvaniba nem.
A tajvani védelmi minisztérium rövid közleménye szerint helyi idő szerint hajnali hatkor (magyar idő szerint éjjel háromkor) észlelték a 24 kínai gépet, köztük 

J–10-es, J–11-est, J16–os és Szu–30-as típusú vadászgépeket, illetve nukleáris fegyver hordozására képes H–6 típusú bombázókat. 

A közleményből nem derül ki, merre repültek a gépek, csak az, hogy közülük tíz átlépte a középvonalat, amelyet egyébként Peking nem ismer el.
A vadászgépek mellett Tajvan riasztotta a haditengerészetet és a földi rakétavédelmet is, ami bevált szokás ilyen kínai aktivitás esetén.
A kínai védelmi minisztérium nem kommentálta a hírt, ahogyan a csütörtöki eseményeket sem. Korábban Peking mindig azzal magyarázta az ilyesmit, hogy az ilyen akciók az ország szuverenitásának védelmét szolgálják, és a Tajvan és az Egyesült Államok – a sziget legfontosabb nemzetközi támogatója és fegyvereladója – közötti „összejátszás” ellen irányulnak.
Áprilisban Kína hadgyakorlatokat tartott Tajvan körül, miután Tajvan elnöke, Caj Jing-ven az Egyesült Államokba utazott.