Professzorok, orvosok, valamint ismert emberek nevével és arcképével visszaélve reklámoznak különböző internetes oldalak gyógyhatású készítményeket. A napokban 22 tonna olyan terméket semmisített meg a rendőrség, amelynek nem volt forgalomba hozatali engedélye, sőt az alkalmazhatóságuk sem volt igazolt, a fogyasztásuk pedig egészségkárosodáshoz vezethetett volna – számolt be a Police.hu

rendőrség,
gyógyszer
Fotó: police.hu

A csodaszerként hirdetett termékeket elismert és nagy szaktekintélyű professzorokkal, illetve neves szakemberekkel és orvosokkal reklámozták. 

Tették mindezt úgy, hogy az érintett emberek hozzájárulását egyrészt nem kérték, másrészt a hirdetésekben valótlanságokat állítottak. A többségében közösségi oldalakon terjedő promóciókban egy idő után már megjelentek ismert emberek, celebek neve és arcképe is. Olyanoké, akik a forgalmazóval semmilyen szerződéses viszonyban nem álltak, sőt a termékről sem tudtak semmit. A nevüket, a fotójukat úgy használták fel, hogy egyáltalán nem kértek rá engedélyt és nem is egyeztettek velük. 

A nyomozás előrehaladtával kiderült, az így reklámozott termékeknek igen széles volt a spektruma. 

A fogyást elősegítő étrend-kiegészítőktől kezdve az immunerősítő gyógyszereken és a körömgomba elleni készítményeken át a magas vérnyomásra, érrendszeri problémára, valamint cukorbetegségre jótékonyan ható tablettákig volt minden. Az internetes ablakokban felugró egyes reklámok általában más és más webfelületre navigálták el a potenciális vevőt. Ezek pedig különböző külföldi forgalmazókhoz voltak köthetők. 

A termékek forgalmazásának szálai külföldre vezetnek, a rendőrség már fel is vette a kapcsolatot a határon túli társhatóságokkal. A nagy mennyiségű bűnjelet a bírósági döntés értelmében elkobozták, majd a megsemmisítésükről határoztak. Így került sor múlt héten mintegy 22 tonna termék raktárból való elszállítására és összezúzására.