Közélet

Trump: Ukrajnának területi engedményeket kéne tennie

A volt amerikai elnök szerint jelenleg nincs, aki közvetítsen a háborúzó félek között.

Donald Trump egy interjú során leszögezte, hogy azt szeretné, ha nem halnának meg többen az Ukrajnában dúló, szerinte nevetséges háborúban. A republikánus elnökjelölti verseny élén álló politikus szerint az Egyesült Államoknak azon kellene dolgoznia, hogy mielőbb a tárgyalóasztalhoz ültesse a háborúzó feleket és tető alá hozzon egy békeszerződést.

A volt elnök nem zárta ki, hogy a béke érdekében Kijevnek területi engedményeket kéne adnia Oroszország számára, ám hozzátette, ha ő lenne az elnök, minden kérdésről lehetne tárgyalni. Ugyanakkor elismerte az ukránok honvédelmi erőfeszítéseit is, amely feljogosítja őket arra, hogy megtartsák azokat a területeiket, ahonnan már kiűzték az oroszokat. Trump szerint ebbe az oroszok is belemennének.

Former US President Donald Trump gestures after delivering remarks at Trump National Golf Club Bedminster in Bedminster, New Jersey, on June 13, 2023. Trump appeared in court in Miami for an arraignment regarding 37 federal charges, including violations of the Espionage Act, making false statements, and conspiracy regarding his mishandling of classified material after leaving office. (Photo by Ed JONES / AFP)
Fotó: AFP

A politikus-üzletember mindemellett hangsúlyozta, hogy a békéhez a megfelelő közvetítőre van szükség, ami most nem áll rendelkezésre. A jelenlegi elnök Joe Biden és a ugyanakkor azt szeretné, ha Oroszország kivonulna Kelet-Ukrajnából, ahogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 10 pontos béketerve is az orosz csapatok kivonását szeretné elérni.

Trump szerint azonban

az Egyesült Államoknak a mielőbbi béke elérésén kellene fáradoznia, tárgyalóasztalhoz ültetve Ukrajnát és Oroszországot. 

Mint a Reutersnek adott interjúban elmondta, erre akár most is lenne lehetőség.

A Jevgenyij Prigozsin vezette, múlt hétvégi fegyveres felkelés kapcsán elmondta, hogy az biztosan gyengítette valamelyest Vlagyimir Putyin orosz elnök pozícióját, ám az továbbra is erős. Felhívta a figyelmet arra, hogy ha nem Putyin lenne hatalmon, akkor nem tudni mi lenne az alternatíva. Lehetne jobb, de lehetne sokkal rosszabb is az orosz vezetés Trump véleménye szerint.

A Nemzetközi Büntetőbíróság által az orosz elnökkel szemben megfogalmazott, őt háborús bűnökkel illető vádakkal kapcsolatos kérdésre válaszolva Trump elmondta, hogy ezt az ügyet nem érdemes hangsúlyozni, mert az a megállapodás gátja.

A külpolitikai kérdésekre fókuszáló interjúban Trump arról is beszélt, hogy 48 órát adna Kínának arra, hogy számolja fel Kubában működő kémközpontját, és amennyiben Peking erre nem hajlandó, úgy a kínai importra 100 százalékos vámot vetne ki. Ugyanakkor nem volt hajlandó arra választ adni, hogy az ő elnöksége esetén az Egyesült Államok megvédené-e Tajvant egy esetleges kínai invázióval szemben. Trump szerint a kérdés megválaszolása gyengítené tárgyalási pozícióját, valamint felidézte, hogy amíg ő volt az elnök, nem érkeztek ezzel kapcsolatban fenyegetések Kína irányából, így ilyen invázióra nem kerülne sor, ha ő lenne az elnök.

 

Donald Trump béke Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek