Közélet

A nyugati hírek cáfolataként tehették közzé az oroszok Valerij Geraszimov tábornokról a videófelvételt, amelyben az ukrán harcokról számol be

Mégsem váltották le Valerij Geraszimov orosz tábornokot, a Wagner csoport vezére, Jevgenyij Prigozsin ezt sem érte el lázadásával.

A nyilvánosság elől történt eltűnése után több mint két héttel Valerij Geraszimov orosz tábornok megjelent, ami azért fontos, mert a napokban több nyugati média is arról számolt be, hogy a Wagner csoport lázadása miatt leválthatták. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezére ugyanis ezt egyik fő céljának nevezte a lázadása során. 

RUSSIA-UKRAINE-CONFLICT-WAR-POLITICS-DEFENCERussia's army Chief of General Staff Valery Gerasimov attends an expanded meeting of the Russian Defence Ministry Board at the National Defence Control Centre in Moscow, on December 21, 2022. Russian President described today the conflict in Ukraine as a "shared tragedy" but placed blame for the outbreak of hostilities on Ukraine and its allies, not Moscow. (Photo by Sergey Fadeichev / Sputnik / AFP)
Fotó: AFP

Az orosz védelmi minisztérium hétfő reggel közzétett egy videoklipet, amelyben Geraszimovot a Krím félsziget, valamint a Rosztovi és a Kaluga régió elleni ukrán rakétatámadások sorozatáról tájékoztatják. 

Ezzel feltételezhetően éppen azt akarták cáfolni, hogy Prigozsin bármilyen célt elért volna. Moszkva szerint a felvételek egy vasárnapi katonai megbeszélésről készültek. Geraszimovot az orosz fegyveres erők vezérkari főnökeként és az ukrajnai egyesített haderőcsoport parancsnokaként mutatják be.

Geraszimov megjelenése azután történt, hogy a napokban több nyugati sajtótermék – és általuk lapunk is – arról számolt be, hogy orosz katonai bloggerek azt mondták, eltávolították az ukrajnai orosz hadjárat parancsnokságának éléről, amivel végeredményben teret adtak Jevgenyij Prigozsin követeléseinek.

Geraszimovot Prigozsin lázadása óta nem látták a nyilvánosság előtt, és helyettesét, Szergej Szurovikin tábornokot sem, akit becenevén „Armageddonként” ismertek. Az utóbbit a pletykák szerint őrizetbe vették és kihallgatták, mert tudott a lázadásról, és hallgatólagosan támogatta is. 
Az egynapos lázadása során a Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsin eredetileg Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök elfogását tervezte. De a titkosszolgálat két nappal a végrehajtás előtt értesülhetett a tervről, és ez arra kényszerítette Prigozsint, hogy egy alternatív tervet rögtönözzön. Az orosz katonai vezetésen belül azonban Prigozsin lázadása előtt is léteztek feszültségek. 

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter – akinek a fejét szintén követelte eredetileg Prigozsin – is a helyén maradhatott. Ezt erősítette meg az a tény is, hogy szombaton felkereste az új dél-oroszországi hadtestet, amelynek egységeit Ukrajnába vezénylik majd hamarosan. 

 

Jevgenyij Prigozsin Valerij Geraszimov orosz-ukrán háború Szergej Sojgu
Kapcsolódó cikkek