A Mexikóval közös határszakaszon az illegális határátlépések ellen kialakított folyami akadály miatt beperelte Texas államot az amerikai igazságügyi minisztérium. A tárca hétfőn beadott bírósági keresetében azt kéri a bíróságtól, hogy tiltsa meg az állam hatóságainak további úszó határakadályok telepítését a Rio Grande folyón, és rendelje el az eddig létesített akadály eltávolítását. A kormány szerint Texas megsértette a folyókra és kikötőkre vonatkozó szövetségi jogszabályt, amikor engedély nélkül létesített vízi infrastruktúrát.

Fotó: Herika Martinez / AFP

Vanita Gupta igazságügyi miniszterhelyettes közleménye szerint a texasi intézkedés nehezíti a hajózást, és az úszó kerítés humanitárius aggályokat is felvet, valamint károkat okozhat az amerikai külpolitikának Mexikó tiltakozása miatt. Texas kormányzója közölte, hogy áll a per elé a szövetségi kormánnyal. Greg Abbott hétfőn, még a bírósági kereset publikálása előtt a kormány felszólítására reagálva azt írta, hogy 

nem bontják el a határ védelmét szolgáló akadályt, és folytatják a kiszélesítését. 

A kormányzó Joe Biden elnöknek írt levelében úgy fogalmazott, hogy Texas minden rendelkezésére álló alkotmányos eszközt felhasznál az elnök által okozott válság kezelésére. Abbott egy hétfőn adott interjúban arról beszélt, hogy álláspontja szerint az igazságügyi minisztérium által hivatkozott jogszabály nem alkalmazható. Előzőleg azt írta a közösségi médiában, hogy Texas élni fog az alkotmányban biztosított joggal, és megvédi saját határát.

A Fehér Ház szerint a kormányzó politikája veszélyezteti a migránsok és a határőrizetben dolgozók életét, valamint aláássa az elnök határvédelmi politikáját. Az amerikai kormány új szabályokat léptetett életbe az illegális határátlépések kezelésére és a kitoloncolásokra vonatkozóan május közepén. Áprilisban és május első felében rekordszámban érkeztek a migránsok az ország déli határára Mexikó felől, viszont júniusban csökkent a regisztrált illegális határátlépések száma.

Egy év alatt megnégyszereződött az Olaszországba érkező menekültek száma

Idén eddig nagyjából 27 ezer menekült érkezett Olaszországba a Földközi-tengeren keresztül. Egy évvel ezelőtt ez a szám mindössze 6500 volt. A Giorgia Meloni vezette olasz kormány mindent megtesz, hogy kezelni tudja az illegális migrációt, de egyelőre nem látszik a hatása az erőfeszítéseinek. Az olasz kormány igyekszik kibővíteni az országba érkezés legális útjait: idén 82 705-en kaphatnak tartózkodási engedélyt.