Közélet

Az orosz–ukrán háború 504. napja – friss hírek

Továbbra is merev frontvonalak mentén zajlanak a harcok Ukrajnában. Oroszország öngyilkos drónokkal támadja az ukrán városokat, miközben az ukránok igyekeznek előrenyomulni az egyelőre bukásnak látszó ellentámadás keretében. Moszkva szerint a NATO a náci ukrán vezetés NATO-ba integrálására készül, ezért a céljuk, hogy előbb legyőzzék Kijevet, minthogy ez megtörténhetne.

Oroszország immár második éjszaka indított dróntámadást Kijev és környéke ellen szerdára virradóra - közölte az ukrán hadsereg. A katonaság nem tud áldozatokról vagy nagyobb károkról, miután minden drónt sikerült elfogni még a becsapódás előtt. A támadásban bevetett drónok pontos számát nem közölték. Az ukrán fővárosban több mint két órára légiriadót rendeltek el a csapások miatt.

Fotó: AFP

Július 11-én Oroszország iráni Shahed típusú öngyilkos drónokkal támadta meg az ukrán fővárost. A légvédelem ekkor is tette a dolgát, a jelentések szerint minden drónt sikerült lelőni. Júliusban ez volt a harmadik dróntámadás Kijev ellen, minden akcióban Shahed drónok vettek részt.

Miközben az orosz erők sorozatban küldik a drónokat a front mögötti városok ellen, az ukránok a földön próbálnak offenzívát vezetni. A luhanszki orosz csapatok volt ezredese, 

Andrej Marocsko szerint sikeresen visszavertek 5 ukrán támadást is a luhanszki Szerebryanka erdőgazdaság közelében 

– erről a TASZSZ orosz állami hírügynökség számolt be.

A volt ezredes szerint az ukrán fegyveresek az elvesztett pozícióikat igyekeztek visszaszerezni, de mind az öt próbálkozásuk sikertelen volt. Marocsko elmondta, hogy az oroszok repülőgépekkel, tüzérséggel és lángszórókkal verte le a támadásokat.

Zelenszkij: Ukrajna erősebbé tenné a NATO-t

Az ukrán elnök csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a NATO-csúcstalálkozón hazája nem kapott meghívást a szervezetbe.

Az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, Dmitrij Medvegyev arról beszélt a TASZSZ-nak, hogy országa céljai változatlanok és az általa csak "különleges katonai műveletnek" nevezett akció a terveik szerint folytatódik.

Oroszország volt elnöke kommentálta a vilniusi csúcstalálkozóját is. Medvegyev szerint a NATO azon dolgozik, hogy neonácikat vegyen fel a sorai közé, amit Oroszország mindenképpen el akar kerülni. 

Mivel az látszik, hogy a nácik hamarosan bekerülhetnek a védelmi szövetségbe, így Moszkvának nincs más választása: le kell győznie a kijevi neonáci vezetőket 

– fejtette ki Medvegyev.

 

20:47

Stoltenberg kijelentette, hogy Ukrajna csatlakozni fog a NATO-hoz

Stoltenberg a szövetség előtt álló egyik legfontosabb feladatnak annak elősegítését mondta, hogy az ukrajnai háború véget érjen.

17:33

Mégsem létesítenek tankjavító központot Lengyelországban

Németország lefújta a Lengyelországba tervezett közös tank karbantartó központ létesítéséről szóló terveket, így az Ukrajnában megrongálódott legmodernebb Leopard harckocsikat Németországban javítják majd, esetleg Litvániában – közölte szerdán a német hadügyminisztérium.

Eredetileg Berlin és Varsó lengyel földre tervezett tankjavító központot, hogy a megrongálódott páncélosokat kevesebbet kelljen szállítani, ám a tárgyalások kútba estek. Németország adott 20 Leopard 2A6 tankot Kijevnek, míg a lengyelek csak a régebbi Leopard 2A4 típusból adtak.

17:26

NATO-főtitkár: Putyin győzelme a világra leselkedő legnagyobb veszély

A nyugati szövetségesek legfontosabb feladata változatlanul az, hogy megfelelő mennyiségű fegyverrel támogassák Ukrajnát az Oroszország elleni harcban – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán, a NATO-csúcstalálkozó során Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel megtartott közös sajtótájékoztatóján.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos legnagyobb veszély Vlagyimir Putyin orosz elnök katonai győzelme lenne, emiatt nem szabad felhagyni Kijev támogatásával 

– hangoztatta a főtitkár.

Ukrajnának joga van hozzá, hogy önállóan döntse el, melyik utat választja, a döntés nem Moszkvát illeti meg

– mondta Stoltenberg. 

„Már várom a napot, amikor szövetségesekként üdvözölhetjük egymást” – mondta Zelenszkijnek a NATO-főtitkár, aki aláhúzta: Ukrajna jelenleg közelebb áll a NATO-hoz, mint valaha.

17:21

Megy a találgatás az olasz és a brit kormányfő jókedvének okáról

Második napjába lépett a vilniusi NATO-csúcsértekezlet, ami azzal kezdődött, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – még mielőtt megérkezett volna – gyávának nevezte a katonai szövetséget, amiért nem készül világos tagsági meghívást Kijev elé tenni. A háttér a háború, a vidám pillanatok azonban nem maradtak el a csúcson, ahol nem mindent a nyilatkozatok mutatnak meg, sok dolog a háttérben zajlik, és akár a jelekből is olvasni lehet.

Nemcsak vidám, de szinte harsogóan vidám – és megmagyarázhatatlan – momentum is akadt: egy mobiltelefon fölé hajolva az olasz és a brit kormányfő, Giorgia Meloni és Rishi Sunak egyszer csak közös nevetésben tört ki. Most nagyon sokan találgatják, vajon mit láthattak az okoskészüléken – többek közt a Visegrád 24.

15:33

Védelmi garanciákról szóló megállapodást készít elő a G7 Ukrajnának

A londoni miniszterelnöki hivatal szerdai tájékoztatása szerint hosszú távú biztonsági garanciákról szóló deklarációt készít elő Ukrajna számára a hét vezető ipari hatalom alkotta csoport (G7). A Downing Street bejelentette azt is, hogy Nagy-Britannia további hadfelszerelést ad át Ukrajnának.

A közlemény szerint a G7-országok közös nyilatkozata körvonalazza, hogy 

a szövetségesek milyen támogatást nyújtanak Ukrajnának bármilyen jövőbeni támadás elrettentéséhez, valamint visszaveréséhez. 

A dokumentumok várhatóan a jelenleg zajló vilniusi NATO-csúcstalálkozó egyik kapcsolódó eseményeként írnak alá. A Downing Street hangsúlyozza: most először nyújt ennyi ország együtt ilyen jellegű átfogó, hosszú távra szóló biztonsági garanciákat egy másik államnak.

12:29

Bahmuti sikerről számolt be az ukrán hadsereg

Ukrán tisztségviselők szerint csapataik sikereket értek el a Bahmut környéki csatákban. A város továbbra is orosz kézen van, de a déli részén az ukrán erőknek sikerült áttörniük az orosz vonalakon.

A sikerről az ukrán fegyveres erők vezérkarának szóvivője, Andrij Kovaljov beszélt. Azt mondta, hogy Bila Hora-Andrijivka és Bila Hora-Kurdiumivka irányában sikerült előrébb jutniuk, a műveletek pedig folytatódnak – erről a Sky News számolt be.

Kovaljov elmondta, hogy az oroszok kemény ellenállást tanúsítanak, jól beásták magukat a lövészárkokba. A frontvonalak megmerevedtek, egyik fél sem ér el valódi sikereket. A szóvivő azt nem fejtette ki, hogy az ukrán erők mekkora területet tudtak elfoglalni Bahmut déli részénél.

Ukrán katonai illetékesek hétfőn közölték, hogy

sikerült állásokat kiépíteniük a Bahmut környéki magaslatokon, ahonnan akár közvetlenül is lőhetik a várost.

 

12:26

Öt évre kitiltották Fehéroroszországból a PAP tudósítóját

11:03

NATO-gépek gyakorlatának zaját hallhatják több magyar város lakói

10:49

Szijjártó: sikerült elkerülni az eszkaláció veszélyét

Győzött a felelősségtudat, sikerül elkerülni a háborús eszkaláció veszélyét azzal, hogy Ukrajna a NATO csúcstalálkozóján nem kapott sem meghívást, sem konkrét menetrendet a későbbi csatlakozásra, erre kizárólag minden feltétel teljesülése esetén kerülhet sor egyszer –  közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Vilniusban.

A tárcavezető arról számolt be a NATO-csúcs zárónapján, hogy Ukrajnának, bizonyos várakozásokhoz képest, végül is szerény eredménnyel kell beérnie.

Sikerült olyan döntést hozni, amely nem jár a háború eszkalációjának veszélyével, s világossá tették a tagállamok, hogy majd akkor kaphat Ukrajna meghívást a NATO-ba, hogyha az ország minden feltételt teljesít, és hogyha majd a szövetségesek egyszer egyhangúlag ezt így gondolják

– mondta.

09:50

Feszült a gabonapiac, már nem csak az ukránok támadják az olasz importőröket

A minőséggel nincs probléma, a mennyiséggel már több, de az igazi gondot az árak és a piaci lehetőségek jelentik a gabonatermelőknek – derül ki a piaci szakértők nyilatkozataiból.

09:49

Tizenháromezernél is többen érkeztek kedden Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 6554-en léptek be Magyarországra kedden, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 6522-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte szerda reggel az Országos Rendőr-főkapitányság.

09:48

Lavrov: a háború akkor ér véget, ha a Nyugat már nem törekszik Moszkva leigázására

Győzött a felelősségtudat, sikerül elkerülni a háborús eszkaláció veszélyét azzal, hogy Ukrajna a NATO csúcstalálkozóján nem kapott sem meghívást, sem konkrét menetrendet a későbbi csatlakozásra, erre kizárólag minden feltétel teljesülése esetén kerülhet sor egyszer –  közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Vilniusban.

A tárcavezető arról számolt be a NATO-csúcs zárónapján, hogy Ukrajnának, bizonyos várakozásokhoz képest, végül is szerény eredménnyel kell beérnie.

Sikerült olyan döntést hozni, amely nem jár a háború eszkalációjának veszélyével, s világossá tették a tagállamok, hogy majd akkor kaphat Ukrajna meghívást a NATO-ba, hogyha az ország minden feltételt teljesít, és hogyha majd a szövetségesek egyszer egyhangúlag ezt így gondolják

– mondta.

09:47

Kamu BMW-reklámmal támadtak az oroszok

Olcsó luxusautó ígéretével próbáltak követségi gépekhez férni a hekkerek.

Shahed Kijev Oroszország NATO dróntámadás
Kapcsolódó cikkek