Közélet

Az orosz–ukrán háború 521. napja – friss hírek

Péntek éjjel orosz rakéták zuhantak Dnyipro városára, kilenc ember megsérült. Az oroszok már harmadik alkalommal támadták az ukrán biztonsági szolgálat épületét. Az Egyesült Államok azzal vádolja Észak-Koreát, hogy fegyvereket szállít Oroszországnak.

Péntek éjjel orosz rakéták csapódtak egy dnyiprói lakóházba és az ukrán biztonsági szolgálat épületébe, kilenc ember megsérült. A rakéták becsapódásakor mindkét épület nagyrészt üresen állt. 

Russian missile strike in Dnipro
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Ez volt a harmadik alkalom, hogy az SZBU biztonsági szolgálat épületét vették célba, az épület egy része megsemmisült 

–  közölte Borisz Filatov, Dnyipro polgármestere. A közösségi médiában közzétett képeken látható, hogy az egyik épület egy része összeomlik, és a törmelékek szétszóródtak egy nagy udvaron.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a rakétacsapásokat követően rendkívüli értekezletet hívott össze az SZBU-val, a belügyminisztériummal, a mentőszolgálatokkal és a helyi tisztviselőkkel. Az elnök a közösségi médiában egy videót is megosztott a dnyiprói orosz rakétacsapás utóhatásáról. 

 

Fokozódnak a harcok Ukrajna déli részén, az USA szerint az oroszok Észak-Koreával kötöttek fegyverszállítási megállapodást

A brit védelmi minisztérium szerint az elmúlt két napban fokozódtak a harcok Ukrajna déli részén, az ukrán erők eddig vegyes sikereket könyvelhettek el –  írja a The Guardian. A Financial Times jelentése szerint az ukrán katonák az oroszoktól megszerzett észak-koreai rakétákat lőttek ki. Jurij Sak, az ukrán védelmi miniszter tanácsadója szerint ez annak az eredménye, hogy az ukrán hadsereg sikeresen végrehajtott egy katonai műveletet. 

Lefoglaljuk a tankjaikat és a felszereléseiket

– mondta. 

Az Egyesült Államok a napokban azzal vádolta meg Észak-Koreát, hogy fegyvereket szállít Oroszországnak, 

de bizonyítékkal egyelőre nem szolgált. Észak-Korea és Oroszország tagadja, hogy fegyverüzleteket bonyolítana. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a héten Phenjanba látogatott a koreai háború befejezésének 70. évfordulója alkalmából, a Szovjetunió 1991-es felbomlása óta először látogatott orosz védelmi miniszter Észak-Koreába. 


 

17:08

Volodimir Zelenszkij Bahmutba látogatott

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton meglátogatta az ország keleti részén, Bahmutnál húzódó frontot, és köszönetet mondott az ott harcoló ukrán katonáknak az elkötelezettségükért. Az ukrán elnök hivatal azt közölte, hogy Zelenszkij Csasziv Jarba látogatott a Donyecki terület ukrán ellenőrzésű részében.

15:59

A Wagner csoport tagjai menekülteknek adhatják ki magukat, hogy bejussanak az EU-ba – figyelmeztet a lengyel miniszterelnök

A fehéroroszországi Wagner-harcosok menekülteknek adhatják ki magukat, hogy bejussanak az EU-ba – figyelmeztetett Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. A Wagner csoport lehetővé teheti a Fehéroroszországból érkező illegális migrációt is, amit Lengyelország hibrid hadviselésnek nevez. 

13:08

Az oroszok oldalán szállnak harcba német szélsőségesek Ukrajnában

Több tucat, a hatóságok által szélsőségesnek nevezett német állampolgár utazott Ukrajna háborús övezeteibe az ország orosz inváziójának kezdete óta – közölte a német belügyminisztérium a Die Welt lap kérdéseire reagálva. Közülük többen csatlakoztak velamely fegyveres erőhöz. A CDU egyik vezető politikusa azt követeli: bárki ellen, aki Oroszországért harcol, bíróság elé kell állítani.

11:05

Újranyitják a pénzcsapot az amerikaiak, ha elapadnak Kijev forrásai

Az Egyesült Államok kormánya szükség esetén pótlólagos költségvetési forrásokat fog kérni a kongresszustól Ukrajna további támogatására, ha elfogy az idei évre szánt 38 milliárd dolláros (mintegy 13 260 milliárd forintos) keret - közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági koordinátora.

11:04

Folyamatosan érkeznek az ukrán menekültek

Az ukrán-magyar határszakaszon 7256-an léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 9748-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

Oroszország Észak-Korea védelmi minisztérium Phenjan
Kapcsolódó cikkek