Közélet

Az orosz-ukrán háború 523. napja – friss hírek

Volodimir Zelenszkij szerint a vasárnap egy hatalmas nap volt az ukrán hadsereg számára, mivel jelentős sikereket értek el északkeleten és keleten egyaránt. A hírek szerint Bahmutnál fontos pozíciókat szerzetek meg az ukránok, miközben északkeleten olyan területeket szerzett meg, amiket Oroszország még 2022. február 24-én foglaltak el az invázió kezdetekor.

Nagy nap ez Ukrajna számára a fronton – jelentette ki az ukrán elnök a vasárnapi harci eseményeket összegezve. Volodimir Zelenszkij arról számolt be, hogy Ukrajna északkeleti részén heves harcok bontakoztak ki, miközben az ukrán erőknek sikerült területeket visszafoglalni az oroszoktól. Az elnök szerint a kijevi erők képesek feltörni az inváziós erők védelmi vonalait.

Fotó: AFP

Zelenszkij arról is beszélt, hogy Bahmut környékén is jelentős sikereket értek el vasárnap. Állítása szerint csapataik kulcsfontosságú pontokat szereztek meg a városnál. Bahmutot majdnem 10 hónap folyamatos öldöklés után idén májusban sikerült elfoglalnia Oroszországnak. A friss ukrán jelentések szerint azonban Moszkva nem örülhet sokéig a városnak.

Dimitrij Medvegyev: atombombát fogunk használni, ha sikeres az ukrán ellentámadás

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, a Biztonsági Tanács jelenlegi alelnöke vasárnap kijelentette, hogy Moszkvának atomfegyvert kell bevetnie akkor, ha Kijev ellentámadása sikeres – írja a Reuters.

A magabiztos ukrán jelentések ellenére a Reuters arról írt, hogy 

orosz források az északkeleti előrenyomulás megállításáról szólnak.

Az ukrán védelmi miniszter-helyettes szerint az északkeleti fronton valóban kegyetlen harc vette kezdetét. Elmondta, hogy csapataik egy páncélos dandárral törtek be az orosz fennhatóság alatt lévő területekre és egy nagyobb terültet sikerült visszafoglalniuk. Ukrajnának ezt a részét még a 2022 február végén elindult invázió első napjaiban szerezte meg Oroszország.

A miniszter-helyettes, Hanna Maliar szerint az oroszok most azon dolgoznak, hogy kiűzzék az ukrán katonákat Bahmut fontosabb részeiről.

Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy egy ukrán páncélos dandár valóban benyomult az északkeleti területekre, azonban állításuk szerint a páncélosokat rakétacsapásokkal megsemmisítették Szvatove közelében. A fontos északkeleti várostól délebbre, Lyman városnál a hírek szerint négy ukrán támadást vertek vissza az oroszok.

 

21:33

Megállapodott Kijev és Zágráb az ukrán gabona útjáról

Az ukrán diplomácia vezetője Kijevben tárgyalt a horvát hivatali partnerével, mivel Moszkva nem hosszabbította meg a júliusban lejárt gabonamegállapodás hatályát.

18:22

Tanulmányozzuk a fegyvereiteket – Moszkva üzent a Nyugatnak

Összességében nem rosszak, de sok a gyenge pontjuk – állítják az orosz hadmérnökök a nyugati fegyverekről. Eddig a RIA Novosztyi összefoglalója szerint hat, az orosz hadmérnököket kiváltképpen érdeklő, elsősorban páncélozott harcjármű (IFV, AFV), tank (MBT) került a nyugati fegyvereket tanulmányozó bizottság elé. 

16:51

Heteken belül készen állhat az a kétezer ukrán katona, akiket a Krím bevételére képeznek ki

Néhány hónapon belül harcra kész lesz az az új ukrán hadosztály, amelynek több mint kétezer katonáját jelenleg is az Egyesült Királyságban képezik ki profi katonai szakértők. Az egység a szárazföldi harcászat mellett a partraszállást is gyakorolja.

15:35

Megszólalt Sojgu: irtózatos ukrán veszteségekről és orosz előrehaladásról számolt be

Az orosz védelmi miniszter szerint csak júliusban több mint húszezer katonát vesztett az ukrán hadsereg, de tíz nyugati tankot is megsemmisítettek.

10:35

Bahmut szellemeitől rettegnek a várost védő oroszok

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hatalmas napnak nevezte a mögöttünk lévő vasárnapot, mivel állítása szerint jelentős sikereket értek el a harcmezőn északkeleten, illetve a keleti front középpontján, Bahmutnál. A BBC újságírói lehetőséget kaptak rá, hogy találkozzanak a donyecki városban állomásozó mesterlövész csapattal, Bahmut szellemeivel.

08:06

Ukrajna csúcstalálkozót szervez a háború lezárása érdekében – Oroszországot nem hívták meg

Szaúd-Arábiában szervezhet béke-csúcstalálkozót Ukrajna, hogy elindítsa a tárgyalásokat a háború lezárása érdekében. A tárgyalásra a hírek szerint mintegy 30 országot hívtak meg, ezek között viszont Oroszország nem szerepel. Kijev egy 10 pontból álló béketervet akar bemutatni a csúcson résztvevő államoknak.

páncélos dandár Kijev Ukrajna front harc
Kapcsolódó cikkek