Közélet

Bahmut szellemeitől rettegnek a várost védő oroszok

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hatalmas napnak nevezte a mögöttünk lévő vasárnapot, mivel állítása szerint jelentős sikereket értek el a harcmezőn északkeleten, illetve a keleti front középpontján, Bahmutnál. A BBC újságírói lehetőséget kaptak rá, hogy találkozzanak a donyecki városban állomásozó mesterlövészcsapattal, Bahmut szellemeivel.

A donyecki Bahmut lett az orosz–ukrán háború talán legismertebb városa. Bahmutért egy rendkívül hosszú, majdnem 10 hónapig tartó csata zajlott, amelynek a végén Oroszországnak sikerült megszereznie a várost. Arról nincs egyetértés a szakértők között, hogy a Bahmutért folytatott vérengzésnek volt-e bármi stratégiai értelme, de annyi biztos, hogy Kijev most minden követ megmozgat, hogy visszaszerezze a romba dőlt települést.

Russia-Ukraine war
Egy kísérteties maszkot viselő ukrán mesterlövész. A fotó még 2022 augusztusában készült.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Vasárnap az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij arról számolt be, hogy hatalmas sikereket értek el az északkeleti és a keleti fronton egyaránt. Az utóbbi a bahmuti hadszíntér, ahol magas rangú ukrán tisztviselők szerint sikerült kulcsfontosságú pozíciókat visszaszerezniük. Az oroszok természetesen tagadják, hogy a kijevi erők bármiféle sikert értek volna el a donyecki városban.

Bahmutban mindenesetre a harc biztosan folytatódik, a BBC cikke szerint pedig 

a városon belül Bahmut szellemei tartják rettegésben az ott állomásozó orosz katonákat.

Bahmut szellemei egy 20 tagból álló ukrán mesterlövészcsapat. Nevüket a parancsnok hívójeléről kapták, akit csak Ghostnak, vagyis Szellemnek neveznek.

A mesterlövészek bázisa az orosz tüzérség hatótávolságán belül helyezkedik el. A csapattal találkozó újságírók szerint a búvóhelyen belül is folyamatosan hallani lehetett az orosz tüzérség becsapódó lövedékeit.

A legtöbben félnek a tüzérségtől, de aki régóta a fronton van, az tudja, hogy az ágyúk elől el lehet bújni, de egy mesterlövész elől már nem

– mondta Ghost arra a kérdésre, hogy milyen érzés a folyamatos robbanások zajával együtt élni.

Russia-Ukraine war
Egy kísérteties maszkot viselő ukrán mesterlövész. A fotó még 2022 augusztusában készült.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A szellemek hat hónapja tevékenykednek Bahmutban és a város körül. Állításuk szerint 

524 a megerősített találataik száma, 

ebből 76 áldozatot Ghost szedett. A parancsnok elmondta, hogy a találataikat pontosan számon tudják tartani, mivel a mesterlövészpuskájuk irányzéka elektronikusan rögzíti a leadott lövéseiket. Ghost hozzátette, hogy a csapata nem minden tagja számolja a sikeres találatait. A csapat az Egyesült Államokban gyártott Barrett mesterlövészpuskákat használ.

Nem számolom, mert ez nem olyan dolog, amire büszkének kellene lenni. Nem embereket ölünk, hanem ellenségeket pusztítunk el

– ezt Kuzai, a csapat egyik tagja mondta. A férfi a háború előtt nem katona volt, hanem gyári munkás, de az invázió után egyből beállt a seregbe, hogy a hazájáért harcoljon.

Bahmut szellemeinek feladata elsősorban az, hogy magas rangú célpontokat likvidáljanak Bahmutban és a város körül.

Az ukrán csapatok délen és Bahmut irányába fokozzák az ellentámadást

Az ellentámadáshoz mindent bevet Ukrajna. Egy katonai tisztviselő szerint az összes elérhető fegyverrel lövik az oroszokat. Ebben az amerikai kazettás lőszerek is benne vannak.

A Szellemek bázisa Bahmuton kívül van, de általában a városhoz minél közelebb kell jutniuk, hogy értékes célpontokkal végezhessenek. Általában kétfős csapatokban dolgoznak, egy lövésszel és egy megfigyelővel. A párost kocsival viszik annyira közel Bahmuthoz, amennyire csak lehet, majd gyalog folytatják az utat. A mesterlövészek általában egy másfél kilométeres távon mozognak, és hajtják végre a küldetésüket. A mesterlövészek mindig olyan területen mozognak, amelyre a tüzérség lő. Kuzai szerint a tüzérségi tűznek megvan az az előnye, hogy viszonylag közel tudnak kerülni a páncélos terepjáróval Bahmuthoz, mivel a folyamatos robbanások elnyomják a Humvee hangját.

Kuziát és a felderítőjét, Kuscht nagyjából 7 órával később hozták ki Bahmutból. Elmondták, hogy a küldetés alatt egy orosz géppuskást lőttek le.

Egy célpont, egy lövés

– magyarázza Kuzia. A mesterlövészek a küldetéseik alatt lehetőleg csak egyetlen lövést adnak le. A mesterlövészpuskák hangját nem nyomja el a tüzérség hangja, így a Szellemek felfedik a helyzetüket, amint leadnak egy lövést. Annak az egy lövésnek így találnia kell. A géppuskás, akit Kuzia aznap este lelőtt, a frontvonal közelében lőtte a rohamozó ukrán gyalogságot.

Ghost elmondta, hogy a bahmuti küldetésük hat hónapja alatt több sebesültjük is volt, de a csapat egyetlen katonát sem veszített.

A csapat arról is beszélt, hogy tisztában vannak vele, hogy nem ők fogják megnyerni a háborút, a küldetésüknek inkább pszichológiai hatása van. Szerintük a Bahmutban állomásozó orosz katonák félnek, mivel tudják, hogy mindegy, hogy éppen hol vannak, a halál bármikor utolérheti őket. Egy láthatatlan ellenséggel küzdenek, aki bárhol ott lehet, és bármikor meghúzhatja a ravaszt.

Ez felőrli az idegeket, és pontosan ez a mi küldetésünk. Bahmut Szellemei azért vannak itt, hogy rettegésben tartsák az oroszokat Bahmutban

– mondta a csapat parancsnoka, Ghost.

 

felderítő Bahmut ukrán mesterlövész szellem katona
Kapcsolódó cikkek