BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Civil áldozatot szedtek az ukrán kazettás lőszerek Zaporizzsjában

Az ukrán sereg Zaporizzsjában vetette be legutóbb az Egyesült Államoktól kapott kazettás lőszereket. A terület Oroszország által megbízott vezetője szerint egy civil meghalt, egy másik pedig megsebesült a támadásban.

Egy civil meghalt, egy másik megsebesült az ukrán fegyveres erők kazettás lőszerekkel végrehajtott támadásában a Zaporizzsja megyei Tokmakban – közölte pénteken Jevgenyij Balickij, a megye Moszkva által megbízott kormányzója.

Dirty,Hand,Of,A,Slain,Man,In,The,Forest
dirty hand of a slain man in the forest
Már civil áldozatuk is lehet a kazettás lőszereknek (képünk illusztráció). 
Fotó: Shutterstock

Balickij Telegram-csatornáján azt írta, hogy az ukránok három rakétacsapást mértek kazettás lőszerekkel Tokmak lakóövezetére. Az első csapás következtében egy családi ház kigyulladt, benne egy nő életét vesztette. Egy másik helyi lakos megsebesült, kórházi ápolásra szorul.

Az ukrán csapatok délen és Bahmut irányába fokozzák az ellentámadást

Az ellentámadáshoz mindent bevet Ukrajna. Egy katonai tisztviselő szerint az összes elérhető fegyverrel lövik az oroszokat. Ebben az amerikai kazettás lőszerek is benne vannak.

A második rakétát az orosz légvédelem lelőtte, a harmadik nem robbant fel. Megsérültek gázvezetékek is, az operatív szolgálat leállította a gázszolgáltatást, megkezdődtek a helyreállítási munkálatok.

Az Egyesült Államok július 7-én 800 millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának, és ez tartalmazott először kazettás lőszert. 

Washington segítsége kiváltotta több európai ország, valamint Kanada bírálatát, mivel a kazettás lőszereket veszélyesnek tartják a civilekre, és nemzetközi egyezmény tiltja a használatukat és a birtoklásukat. 

A kazettás lőszerek tilalmáról szóló nemzetközi egyezményt nem írta alá mások mellett az Egyesült Államok, Oroszország és Ukrajna sem. Joe Biden amerikai elnök korábban elismerte, hogy nem volt könnyű a döntés a kazettás lőszerek Ukrajnának történő átadásáról, de hagyományos tüzérségi lövedékek hiányában ezt tartotta helyesnek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.