Szűrővizsgálatra sem kell menni, elég egy jól sikerült nagyvásárlás a megfelelő szupermarketben, hogy kiderüljön, van-e a delikvensnek rejtett szívritmuszavara, ami nagyban növeli a sztrók kockázatát. Erről 2155 vásárló győződhetett meg a brit Sainsbury’s szupermarketekben elvégzett vizsgálat során.

London,-,July,3:,A,Shopper,Pushes,A,Trolley,On
A Sainsbury’s négy szupermarketjében folyt a tesztelés. Fotó: Shutterstock

Más feladatuk nem volt, mint hogy legalább egy percen keresztül szorosan fogják a bevásárlókocsi fogantyújára szerelt két érzékelőt, amelyek a jeleket egy EKG-készülékbe továbbították. Ha felvillan a zöld pipa, akkor megkönnyebbülhettek, ha viszont a piros kereszt villant fel, akkor a szupermarketben lévő gyógyszertár asszisztense pulzust mért rajtuk – ha beleegyeztek. 

A közel 2200 tesztalany egytizedénél jelzett be a műszer, az ő adataikat kardiológusok vizsgálták tovább, 

közülük 59-nél igazoltnak találták a pitvarfibrillációt. Az utóbbiak közül 39-nél ez újdonság volt, míg húszan már találkoztak a betegséggel. A frissen diagnosztizált eseteket behívták a kardiológiára a terápia kialakítása végett. Száztizenöt esetben téves volt a riasztás, 46 delikvensnél pedig a kihagyások – többnyire rossz fogantyútapintás – miatt volt értékelhetetlen az EKG. 

Mit mondanak az orvosok?

A pitvarfibrillációs kísérletet a betegség kezeléséhez gyógyszereket kínáló Bristol Myers Squibb finanszírozta, s az eredményekről az Európai Kardiológiai Társaság (ACNAP) Edinburghben tartott, június végi kongresszusán számoltak be a Liverpool John Moores Egyetem közreműködő kutatói. 

A The Guardian beszámolója szerint a tanulmányt jegyző Ian Jones professzor a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet, s arra, hogy ilyen egyszerű, hétköznapi, időkímélő módon végrehajtott szűrővizsgálattal is el lehet érni a közösségeket. Igaz, van még mit finomítani a rendszer pontosságán, de a vakriasztások zöme nem a műszerek, hanem a tesztelő figyelmetlensége, hibája volt.

Miért nincs kötelező szűrés?

A pitvarfibrilláció alattomos, de könnyen kézben tartható betegség, amelytől a Brit Szívalapítvány becslései szerint minden 45. polgár szenved – ha tisztában van vele, ha nem. Mint minden esetben, itt is rendkívül fontos a korai felismerés és diagnózis felállítása. A pitvarfibrillációban szenvedők szíve időközönként szabálytalanul vagy kaotikusan ver, így a szívizom nem tud megfelelően ellazulni az összehúzódások között. Mindez vérrögök kialakulásához vezethet, innen pedig egyenes út vezethet a sztrókhoz.

Atrial,Fibrillation,And,Normal,Or,Abnormal,Heart,Rate,Rythm,As
A pitvarfibrilláció világszerte legalább 45 millió ember életét keseríti meg.
Fotó: Shutterstock

Tünetként szabálytalan és gyors pulzus vagy szívdobogás jelentkezik a betegeknél, van, aki tudomást sem szerez róla, csak a vizsgálatok derítik ki a rendellenességet. Szűrővizsgálat azonban nincs a pitvarfibrillációra, s ennek megvan a maga oka.

Jonathan Mant professzor, a Cambridge-i Egyetem szív- és érrendszeri kutatócsoportjának vezetője a kísérletet innovatívnak nevezte, ugyanakkor fenntartásait hangoztatva elmondta, hogy 

egyes esetekben a gyógyszeres kezelés – amely rendszerint véralvadásgátlók folyamatos szedéséből áll – ront a beteg állapotán, 

ezért sincs lakossági szűrés a pitvarfibrillációra az Egyesült Királyságban. Sokan vannak, akiknél alkalmilag jelentkeznek csak a tünetek, náluk szerinte értelmetlen a kezelés.

Mant egy másik aspektusra is felhívta a figyelmet, nevezetesen a brit egészségügyi rendszer teherbíró képességére, amelyre túl nagy nyomást helyezne, ha a fogantyúteszt pozitív eredményétől megrémült emberek tömegével lepnék el a kardiológiai szakrendeléseket. A brit egészségügy amúgy is krónikus szakemberhiánnyal küzd, amelynek a kezelésére épp a napokban hirdetett másfél évtizedre szóló egészségügyi reformprogramot Rishi Sunak konzervatív kormánya, 2,4 milliárd fontos induló kerettel.

Nonstop telefondoktor gyógyítja a Tesco dolgozóit

Minden betegség miatt kiesett munkaóra veszteséget okoz, ezért a brit kiskereskedelmi óriás magánorvosok bevonásával próbálja karban tartani dolgozói egészségét. A 310 ezer munkavállaló és a velük egy háztartásban élő családtagjaik szükség esetén azonnali és térítésmentes segítséget kapnak.