Folytatódnak a tárgyalások Törökország és az Egyesült Államok között a fegyvervásárlások ügyében – közölte csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török elnök a vilniusi NATO-csúcstalálkozóról hazafelé tartva adott interjújában.

A török államfő hozzátette, hogy Ankara elvárja a szövetség tagállamaitól, hogy vonják vissza a török védelmi kapacitások fejlesztését gátló szankciókat. Erdogan szólt arról is, hogy 

Vilniusban terítékre került a török EU-tagság kérdése is több vezető uniós politikussal.

Fotó: AFP

Az részéről tapasztalt pozitív hozzáállás nyomán megkezdjük vállalásaink gyakorlatba történő átültetését

– mondta a török elnök, aki a kétnapos vilniusi NATO-csúcs végén tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a parlament őszi ülésszakának kezdetekor terjeszti az ankarai törvényhozás elé Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját.

2021 októberében közölte Törökország, hogy 20 milliárd dollár értékben szeretne F–16-osokat vásárolni az Egyesült Államokból, ám miután Ankara vonakodott jóváhagyni a bővítést, az ügylet megrekedt az amerikai törvényhozás ellenállásán. 

Kedden azonban Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó jelezte, hogy az Egyesült Államok kész átadni a régóta kért F–16-os vadászgépeket Törökországnak. Erre azt követően került sor, hogy Törökország végül kötélnek állt, és támogatásáról biztosította Stockholm csatlakozását a szövetséghez.

Ankara Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban korábban azt hangoztatta, hogy mindaddig nem támogatja az ország felvételét, amíg Stockholm nem lép fel határozottabban a terrorizmus, különösképp a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet ott élő tagjai ellen. Törökország egyúttal számos PKK-tag kiadatását is követeli.