A magyar szülők 40 százaléka szerint a legfontosabb, hogy a gyermekük olyan szakirányt válasszon, ami érdekli őt, 16 százalékuk pedig a biztos megélhetést tartja prioritásnak, ha a továbbtanulásról van szó – derült ki az OTP Junior megbízásából készült felmérésből, amely arra is rávilágított, hogy a válaszadók több mint fele küzd valamiféle dilemmával a téma kapcsán. 

Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A 18–45 év közöttiek körében végzett felmérésben megkérdezett szülők majdnem ötöde hagyja, hogy a gyermeke teljesen önállóan döntsön a továbbtanulásról, míg kétötödük közösen határoz a fiatallal, és csupán 7 százalékuk vallja, hogy szülőként egyedül hozzák meg a döntést helyettük. 

 

A szülők 40 százalékának az a legfontosabb, hogy a gyerek azt a szakirányt válassza a tanulmányai során, amely valóban érdekli. 

 

Minden negyedik szülőnek a lényegi szempont az, hogy a fiatal a képességeinek és készségeinek megfelelően szánja el magát. A szülők 16 százalékának pedig a gyermek későbbi biztos megélhetése jelenti a prioritást.

A kutatásban résztvevők több mint fele küzd valamiféle dilemmával és félelemmel a témával kapcsolatban. Köztük 

 

a leggyakoribb aggodalom, hogy a gyerek nem fog végig kitartani a választott tanulmányai mellett (27 százalék) vagy nem lesz elégedett azzal (25 százalék). 

 

Félelmet szokott okozni a jövőbeni kereset mértéke is (20 százalék), emellett az is nyomasztja a szülőket, hogy nem tudják majd kellőképpen támogatni az utódjaikat (26 százalék).

A családoknak az is fontos kérdés, ha lehetőségük rá, hogy itthon vagy külföldön kezdje meg a tanulmányait a gyerek. A megkérdezett szülők közel harmada bele szeretne szólni, hogy gyereke melyik országban tanuljon tovább, 34 százaléka pedig nem akarja befolyásolni ezt a döntést. Azok között, akik hatást gyakorolnának a fiatalra ebben a témakörben, inkább a hazai tanulás preferálják (18 százalék). Persze mindezekhez elengedhetetlen egyfajta anyagi tervezés. A felmérés szerint a válaszadók 35 százaléka készül fel anyagilag, és tesz félre pénzt gyermeke továbbtanulásának támogatása céljából, míg 12 százalék nem tudja ezt finanszírozni.