Közélet

Az ukrán gabonaimport tilalmának meghosszabbítását kérik a közép-európai országok

A fekete-tengeri egyezség felbomlása után különösen fontos a gazdák védelme az ukrán dömpinggel szemben.

Az öt közép-európai tagja – köztük Magyarország – megállapodást írt alá Varsóban, amely jelzi, hogy továbbra is együttműködnek az ukrán gabona ügyében. Magyarország, Lengyelország, Bulgária, Románia és Szlovákia agrárminiszterei egyúttal arra kérték az EU-t, hogy az ezen országok által bevezetett importtilalom lehetőségét – mely szeptember 15-én járna le – az év végéig hosszabbítsa meg.

Newly reopened silo in Eastern Slovakia to support grain export from Ukraine towards Europe
CIERNA NAD TISOU, SLOVAKIA - MARCH 13: An aerial view of the unloading station of a 48-container grain silo near Cierna nad Tisou, Slovakia on March 13, 2023. The silo was belonging to the Swedish-Ukrainian BZK Grain Alliance firm that moved over 100 tons of grain from Ukraine towards Europe since the beginning of Russia-Ukraine war, which also resulted in the closure of the grain shipping routes across the Black Sea. Currently, they lease around 60,000 hectares of land on which they grow wheat, corn, soybeans, and sunflowers. BZK also owns 6 other silos in Ukraine and 130 grain silos in total. More than 100,000 tons of grain have already been sent to Europe via the Slovak silo and millions of euros have been paid into the Slovak budget. Robert Nemeti / Anadolu Agency (Photo by Robert Nemeti / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Robert Nemeti / AFP

Nagy István agrárminiszter a kollégáival való tárgyalást követő sajtóértekezleten hangsúlyozta, hogy a szeptember 15-i határidő elfogadhatatlan, már csak azért is, mert, mint korábban a Reutersnek elmondta, 

a repce és a napraforgó aratása hazánkban csak most kezdődik, míg a raktárakban még mindig van a moratórium előttről származó ukrán termény.

Hangsúlyozta: ha az Európai Unió (EU) nem hosszabbítja meg legalább december 31-ig ezt a határidőt, Magyarország "minden eszközével megvédi a magyar gazdákat".

A közép-európai országok ráadásul attól tartanak, hogy a fekete-tengeri gabonaegyezmény felbomlása után tovább fokozódhat az ukrán gabonafélék áramlása hozzájuk. Az unió az öt ország panaszára reagálva engedélyezte, hogy kitilthassák saját belső piacaikról az ukrán terményeket, és csak tranzitországként segítsék azok útját a közösség más piacai felé.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, aki részt vett a találkozón, szintén nyomatékosította: Lengyelország szeptember 15-én nem nyitja meg a határait az ukrán gabonafélék számára, továbbra is csak ezek tranzitját teszi majd lehetővé.

 

ukrán gabona gabona agrárminiszter
Kapcsolódó cikkek