Közélet

Kínos baki: Ukrajna véletlenül elismerte, hogy mégis ők robbantották fel a Kercsi-hidat

Mindezt az ország védelmi miniszter-helyettese, Hanna Majlar árulta el, aki az ukrán hadsereg eredményeivel büszkélkedett az ötszáz napja tartó háborúban.

Bár Ukrajna hivatalosan továbbra is tagadja, úgy tűnik, mégis elismerték, hogy a kijevi erők állnak a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő Kercsi-híd tavaly októberi felrobbantása mögött. Moszkva a kezdetektől Ukrajnát és az ukrán titkosszolgálatot vádolta a merénylettel, de Kijev mindvégig tagadott. 

Black smoke billows from a fire on the Kerch bridge that links Crimea to Russia, after a truck exploded, near Kerch, on October 8, 2022. Moscow announced on October 8, 2022 that a truck exploded igniting a huge fire and damaging the key Kerch bridge -- built as Russia's sole land link with annexed Crimea -- and vowed to find the perpetrators, without immediately blaming Ukraine. (Photo by AFP)
Fotó: AFP

Most azonban Hanna Majlar, ukrán védelmi miniszter-helyettes a szombaton 500. napjához ért háború legnagyobb ukrán eredményeit összesítve véletlenül elismerte, hogy mégis ők állnak a robbantás mögött. Majlar ugyanis 12 jelentős eseményt elevenített fel, köztük a Moszkva cirkáló elsüllyesztését és a Kígyó-sziget visszafoglalását is, amelyre egyébként szombaton maga Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is ellátogatott. 

Ebben említette meg, hogy „273 nappal ezelőtt az első csapást mértük a krími hídra, szétzilálva ezzel az orosz logisztikát”. 

Majlar ezzel arra utalt, hogy a híd, amely összeköti Oroszországot a megszállt félszigettel, hetekig nem volt használható. Igaz, azóta már helyreállt a forgalom. Ennek ellenére az ukránoknak szimbolikus jelentőségű volt a csapás, még ha tagadták is, hogy bármi közük lett volna hozzá. Egészen mostanáig. 

A CNN megkereste az ukrán védelmi minisztériumot, hogy kommentálják a hírt, de egyelőre nem kaptak választ a kérdéseikre. 

 

Kígyó-sziget Kercsi-híd csapás Ukrajna
Kapcsolódó cikkek