Tíz esetben indult vizsgálat rendfenntartók ellen Franciaországban az elővárosi zavargások kezdete óta, amelyeket egy rendőri túlkapásban kilenc nappal ezelőtt megölt tinédzser halála váltott ki - közölte szerdán a francia belügyminiszter. A sajtó eddig két rendőri túlkapásról értesült.

Riot actions in Paris
Fotó: AFP

Az egyik a kelet-franciaországi Mont-Saint-Martin településen június 30-án történt, ahol egy fiatal rendbontó súlyosan megsérült a fején a rendőrség elitalakulatának beavatkozásakor, a tinédzser jelenleg is kómában van. A másik esetben vasárnapra virradó éjjel a déli Marseille-ben a zavargások helyszínén egy 27 éves férfi "feltételezhetően egy rendőri gumilövedéktől" életét vesztette. A La Marseillaise című regionális lap és a Marianne országos hetilap úgy tudja, hogy az ügyészség szerint egyelőre nem lehet megállapítani, hogy a motoros - akinek halálát egy gumilövedék által a mellkasán ért hirtelen ütés okozta - részt vett-e a zavargásokban.

A BFM hírtelevízió közreadta a férfi mobiltelefonjában található utolsó felvételt, amelyet a felesége bocsátott a sajtó rendelkezésre. Ebből az derül ki, hogy néhány perccel a halála előtt az ételfutárként tevékenykedő férfi a rendbontók elleni rendőri fellépést rögzítette a motorján ülve. A közelben találták meg a motorja mellett a holttestét.  

A belügyminiszter elmondta: 

a zavarásokkal kapcsolatban 3505 embert állítottak elő, közülük 1373-at a párizsi agglomerációban. 

A legfiatalabb 11 éves a legidősebb 59. Köztereken 23 878 tűzesetet regisztráltak a hatóságok, 12 031 gépkocsi égett ki, 2508 épületet gyújtottak fel vagy rongáltak meg, ezek közül 273 a rendfenntartókhoz tartozik, 105 polgármesteri hivatalban tettek kárt és 168 iskolaépületet támadtak meg.

Tizenhét polgármestert személyében ért támadás, köztük a Párizstól délre található L'Hay-les-Roses nevű település vezetőjét, akinek a családi házát támadták meg. Gépkocsival betörték a kaput, majd a kertben hagyott járművet felgyújtották azzal a céllal, hogy a ház tűzbe boruljon. Az eset országos felháborodást váltott ki, valamennyi párt szolidaritásáról biztosította az önkormányzati vezetőt, akinek a felesége és az egyik gyereke megsérült a támadásban.

Már négyezer tüntetőt tartóztattak le Franciaországban, a többségük tinédzser

Emmanuel Macron elnök felkereste a zavargásokat megfékező párizsi rendőröket.

A tárcavezető a szentárok előtt elmondta: 

a helyzet jelenleg "nyugodt a nagyon nehéz pillanatok után", de továbbra is jelentős a rendőri jelenlét az utcákon.

A zavargások azt követően kezdődtek, hogy a Párizstól nyugatra található Nanterre-ben június 27-én egy rendőr agyonlőtt egy 17 éves helyi fiút, aki ellenállást tanúsított egy közúti ellenőrzéskor. A rendőr elmondása szerint veszélyben érezte saját és társa életét. Az igazoltatásról készült felvétel azonban ezt nem igazolta, ezért a 38 éves motoros rendőrt előzetes letartóztatásba helyezték, majd szándékos emberölés miatt eljárás indult ellene.

A rendőrök fegyverhasználatát 2017 óta új törvény szabályozza Franciaországban. A módosítást a gázolásos terrortámadások miatt tartotta szükségesnek a parlament. A rendőröknek azóta joguk van arra a gépkocsira rálőni, amelynek vezetője ellenáll az igazoltatásnak, ha másképp nem tudják megállítani a járművet, és ha megítélésük szerint a sofőr veszélyezteti mások vagy a rendőrök életét. Korábban a rendőrök csak jogos önvédelemre használhatták a szolgálati fegyverüket.

Macron leállítaná a közösségi médiát zavargások idején

A Franciaországot már egy hete felforgató zavargásokban elsősorban fiatalok vesznek részt. A megmozdulásokat a közösségi médián keresztül rendkívül gyorsan szervezik, a hatóságoknak ezért is nehéz lépést tartani velük. A francia kormány a tombolás megfékezése érdekében a közösségi média korlátozását rendelheti el.