A francia belügyminisztérium közölte, hogy Párizsban egy tűzoltó életét vesztette, miközben egy égő járművet próbált eloltani. Az nem világos, hogy a tűz összefüggésben volt-e a hat napja tartó zavargásokkal. Vasárnap országszerte 157 embert vettek őrizetbe a hatóságok. Előző nap még 719 elfogott rendbontóról szóltak a hírek, így látszólag csitul a káosz az országban. Több mint 3000 embert tartóztattak le országszerte a hat nap alatt.

Egy tűzoltó életét vesztette Párizsban egy lángoló autó oltása közben. A franciaországi zavargások hatodik napja tartanak, több száz rendőr és tűzoltó megsérült.
Fotó: AFP

Július 2-án Emmanuel Macron elnök rendkívüli biztonsági megbeszélést tartott a zavargások miatt. A mai napon a parlamenti mindkét házának vezetőivel, holnap pedig a zavargásokban érintett 220 település polgármesterével egyeztet. Vasárnap megszólalt az igazoltatás alatt agyonlőtt 17 éves fiú nagymamája, aki azt kérte az utcára vonuló tömegektől, hogy fejezzék be a pusztítást. A franciaországi események odáig fajultak, hogy az egyik, Párizs külvárosában lévő kerület polgármesterének megtámadták az otthonát. Az esetben a polgármester családtagjai megsérültek. Az elkövetők egy felgyújtott autót vezettek bele a polgármester házába.

Az eset után 

több francia képviselő arra szólította fel a lakosságot, hogy gyűljenek össze a városházákon, hogy így demonstráljanak a pusztító erőszak ellen.

A hat napja tartó zavargásokban több száz rendőr és tűzoltó megsérült, arról azonban nincs hír, hogy a tüntetők között mennyi a sebesült – írta a France 24.

Páncélozott járművekkel fékeznék meg a francia zavargásokat

A rendőrség szerint szombatra virradóra valamelyest csökkent az erőszak a tiltakozások alatt.

A hatóságok oldalán egyelőre egyetlen halálos áldozat van, de azt nem tudni, hogy az eset összefüggésbe hozható-e a zavargásokkal. 

Egy 24 éves tűzoltó Párizs külvárosában próbált eloltani egy lángoló autót egy mélygarázsban, de a tűz továbbterjedt és életét vesztette.

Fotó: AFP

A 17 éves Nahelt lelövő rendőrt múlt csütörtökön vették őrizetbe. A férfi kedden közúti igazoltatás közben lőtt rá a 17 éves sofőrre, aki ebbe belehalt. Ez az eset robbantotta ki az erőszakba fulladt tüntetéseket. A rendőrnek azonban vannak pártfogói. Egy szélsőjobboldali médiaszemélyiség gyűjtést indított a rendőrért a Gofundme.com weboldalon. Hétfő reggelre már 850 ezer euró gyűlt össze a rendőrnek, a legnagyobb egyéni adomány 3000 euró volt. Nahel nagymamája azt mondta, hogy megszakad a szíve, amikor látja, hogy milyen sokan támogatják az unokáját meggyilkoló rendőrt.

A France 24 nemzetközi ügyekkel foglalkozó szakértője, Philip Turle szerint a jelenlegi zavargások nagymértékben rontják Franciaország nemzetközi imázsát. Elmondta, hogy 

a jelenlegi káosz miatt a turisták várhatóan egész nyáron távol maradnak a francia városoktól, ami hatalmas veszteséget jelent az országnak.