Közélet

Lavrov szerint Oroszország kész lenne tárgyalni a békéről, de Ukrajna erre nem hajlandó

Az orosz külügyminiszter arról beszélt egy interjúban, hogy Kína, Brazília és több afrikai ország is megkereste Ukrajnát különböző békejavaslatokkal, de Lavrov szerint Zelenszkij a nyugati szövetségesei nyomására ezeket mind lesöpörte az asztalról. Elmondta, hogy Moszkva is a nemzetközi béke és biztonság helyreállítására törekedne, viszont Ukrajna folytatni akarja az öldöklést.

Oroszország osztja sok partnerének az ukrajnai konfliktus békés rendezésére vonatkozó javaslatát, de a Nyugat és Kijev minden békekezdeményezést elutasított – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy orosz hírportálnak adott interjúban.

This handout picture taken by RIA Novosti on June 17, 2023 shows Russian Foreign Minister Sergei Lavrov attending a meeting with delegation of African leaders  at the Constantine (Konstantinovsky) Palace in Strelna, outside Saint Petersburg. (Photo by Pavel Bednyakov / RIA NOVOSTI / AFP) / XGTY / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / RIA Novosti" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

A Lenta.ru online oldalán csütörtökön megjelent cikk szerint Lavrov kifejtette: „Egyetértünk partnereink számos olyan javaslatával, amelyek többek között a nemzetközi jog és az ENSZ alapokmányának betartására, a hidegháborús mentalitás elhagyására, a humanitárius válság megoldására, az atomerőművek biztonságának szavatolására, az egyoldalú szankciók megszüntetésére, valamint a világgazdaság politikai célokra való felhasználásának elutasítására vonatkozott.”

Hozzátette, hogy erre azért nincs lehetőség, mert Volodimir Zelenszkij nyugati támogatói teljes mértékben elutasítják a válság fokozatos csökkentésének minden formáját. Mint mondta: a kijevi rezsim közvetlenül és azonnal elutasította Kína, Brazília és az afrikai országok által javasolt békekezdeményezésekről szóló tárgyalások lehetőségét.

Lavrov: a háború akkor ér véget, ha a Nyugat már nem törekszik Moszkva leigázására

Az orosz külügyminiszter a NATO-t és Kijevet is bírálta. Szergej Lavrov a héten Indonéziában járt.

Az orosz külügyminiszter szerint Moszkva aprólékosan tanulmányozta az összes javasolt békekezdeményezést.

Több partnerünkkel külön konzultációkat folytattunk, és részletesen megvitattuk az elképzeléseiket

– jegyezte meg.

Kiemelte, hogy június közepén Vlagyimir Putyin orosz elnök több afrikai állam vezetőjét is fogadta Szentpéterváron. „Május végén bizalomteljes és szívélyes találkozónk volt Li Hujjal, a kínai kormány eurázsiai különmegbízottjával, az ukrán válság rendezésével foglalkozó kínai küldöttség vezetőjével Moszkvában – mondta. – Tartalmas megbeszélést folytattunk Celso Amorimmal, a brazil elnökség nemzetközi ügyekkel foglalkozó főtanácsadójával, aki március végén Oroszországba látogatott” – sorolta Szergej Lavrov.

 

orosz külügyminiszter békekezdeményezés Oroszország ENSZ
Kapcsolódó cikkek