A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója egyáltalán nem hatékony a zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatos fő kockázatok kezelésében – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója egy ottani hírtelevíziónak adott interjúban.

Rafael Grossi (balról a harmadik) tevékenységét nem tartják sokra az ukránok. Fotó: AFP

Mihajlo Podoljak a kedd este leadott interjúban bohócmutatványnak titulálta Rafael Grossi tevékenységét, véleménye szerint ugyanis a NAÜ-nek nyilvánvaló befolyása van Oroszországra, így a Roszatom orosz állami atomipari vállalatra helyezett nyomással szerinte el lehetett volna érni az orosz visszavonulást és az állítólagos aknák eltávolítását is. 

Grossi kedd esti bécsi nyilatkozatában elmondta, hogy az erőmű újfent elvesztette a kapcsolatot a külső áramvezetékkel, így az kénytelen egy kisebb kapacitású vezetéken keresztül a nemrég megjavított helyettesítő áramellátására hagyatkozni. Az eredeti négyből utolsóként megmaradt 750 kilovoltos áramvezeték helyi idő szerint kedd hajnali fél kettő előtt kapcsolódott le. 

A NAÜ közleménye szerint nem világos, mi okozta az áramkimaradást vagy hogy meddig tart, az erőműnek azonban egyebek mellett a hűtővíz szivattyúzásához is szüksége van áramra. 

Az erőműnek ezúttal sikerült elkerülnie, hogy az összes külső áramellátását elveszítse – ami eddig hét alkalommal már megtörtént –, ám az áramvezetéket érő legutóbbi zavar rávilágít az atomerőmű bizonytalan biztonsági helyzetére

 – emelte ki Grossi.

Moszkva és Kijev újra és újra a létesítmény ellen irányuló támadásokról beszél, és egymás teszik felelőssé az ott kialakult helyzetért. Európa legnagyobb, hatezer megawattos kapacitású atomerőműve tavaly március óta orosz kézen van.

Szerda délután az ukrán külügyminisztérium a Twitteren azonnali cselekvésre szólította fel a nemzetközi közösséget a létesítmény körül kialakult helyzet rendezésére.

Oroszország katonai személyzetet vezényelt és erődítéseket hozott létre legalább három reaktornál, a robbanószerek elhelyezése a zaporizssjai atomerőműben pedig közvetlen nukleáris incidenssel fenyeget Európa legnagyobb atomerőművében

 – írta a Twitteren a kijevi külügyminisztérium. „Ideje, hogy a világ azonnal cselekedjen” – tették hozzá. 

„Tudomásunkra jutott, hogy Ukrajna a zaporizzsjai atomerőmű megtámadására készül, amit csütörtökre virradó éjjel nagy hatótávolságú precíziós fegyverrel terveznek végrehajtani” – közölte ezzel szemben Renat Karcsa, a Roszatom orosz energiavállalat tanácsadója. 

Karcsa arra a keddi ukrán nyilatkozatra reagált, amelyben Kijev azt állította, hogy Oroszország készül provokációra az erőmű ellen, kiemelve, hogy az oroszok robbanószerkezethez hasonló tárgyakat helyeztek el az erőmű hármas és négyes reaktorblokkjának tetején. Az ukrán közlés szerint ezek felrobbanása nem károsítaná a reaktorokat, viszont azt a látszatot keltené, mintha az ukrán hadsereg bombázta volna az erőművet.