BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma már másodszor érte rakétatámadás Odesszát

Onyx típusú cirkálórakétákkal támadta meg Oroszország Odesszát. Ez már a második rakétacsapás, amit július 21-én az oroszok az ukrán kikötővárosra mértek. A hajnali Kalibr rakétákkal történt támadásban elpusztult nagyjából 120 tonna gabona.

Oroszország pénteken már a második alkalommal lőtt ki rakétákat Odessza kikötővárosra. Az ukrán sajtó arról számolt be, hogy délelőtt 11 óra körül szólaltak meg a légiriadó szirénák. A hírek szerint Onyx cirkálórakétákkal támadta meg Oroszország a várost. Oleh Kiper kormányzó közölte, hogy a légiriadó 11 óra 30 perckor ért véget. Az nem derült ki, hogy az Onyx cirkálórakéták becsapódtak-e a városba.

Fotó: Oleksandr Gimanov / AFP

Július 21-én ez már a második rakétatámadás Odessza ellen. 

Ahogy korábban írtunk róla, a hajnali órákban három Kalibr típusú rakétával csaptak le az oroszok egy odesszai mezőgazdasági raktárra. Ezek a rakéták célba értek, nagyjából 120 tonna gabona semmisült meg, illetve két ember megsérült. A hajnali támadás két hullámban történt. Az első kettő rakéta megsemmisítette a raktárat, majd egy harmadik rakéta később érkezett, amikor már zajlott a területen a mentés – írta meg a Kyiv Independent.

Zelenszkij elküldte a kulturális minisztert, amiért kultúrára költötte az állami pénzt

Az ukrán kulturális miniszter, Olekszandr Tkacsenko szerint a kultúra háborús időkben is az ország identitásának az alapja, így mindenképpen szükségesnek érezte, hogy a fegyvereken kívül erre is szánjon pénzt a kormány. Több száz millió hrivnya állami pénzt adott múzeumoknak és televíziós adóknak. Volodimir Zelenszkij szerint háborús időkben semmi sem fontosabb a harcnál, ezért felszólította a miniszterelnököt, hogy váltsa le Tkacsenkót.

Négy nap alatt ez volt az ötödik rakétatámadás Odessza ellen. A csapások azt követően indultak el, hogy Oroszország bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg a fekete-tengeri gabonaszerződést. Ez a paktum tette lehetővé Ukrajna számára, hogy a mezőgazdasági termékeit a Fekete-tengeren keresztül Isztambul felé elszállíthassa, hogy onnan a világpiacra tudjon exportálni.

Oroszország azért lépett ki a megállapodásból, mivel úgy látta, hogy a nyugati országok nem teljesítik a feltételeit. Moszkva azt követelte a fekete-tengeri szállítási folyosóért cserébe, hogy a Nyugat enyhítsen az orosz mezőgazdasági termékekre és műtrágyára kivetett szankciókon.

A folyamatos rakétázások mellett Oroszország ismét blokád alá vonta az ukrán kikötőket. Erre válaszul a kijevi védelmi minisztérium közölte, hogy minden orosz hajót ami a Fekete-tenger észak-keleti részén, illetve a Kercsi-szorosban megjelenik ellenséges járműnek tekintenek és elsüllyesztenek. A közlemény szerint ez a polgári hajókat is érinti.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.